Antonić okupio kandidate za “A” tim: Dajemo šansu i uvodimo u sistem

Okupljanjem u staroj bazi, hotelu “Kraun plaza”, u nedelju su počele pripreme reprezentacije Srbije, koje će obuhvatiti 10 dana rada u Beogradu i učešće na dva turnira u Kini, gde će “orlovima” rivali biti selekcije Kine, Angole i Ukrajine.

Akcijom umesto selektora Aleksandra Đorđevića rukovodi prvi asistent Jovica Antonić, koji je novinarima govorio o ciljevima i razlozima okupljanja.

Ova akcija je planirana da u njoj učestvuju igrači na koje možemo da računamo za “prozore” u novembru i februaru, kada ne budu mogli da se odazovu igrači iz Evrolige i NBA. Gledali smo da to budu igrači koji su već prošli kroz naš sistem i novi igrači, kojima hoćemo da damo šansu, da ih uvedemo u standarde ponašanja i način igre, tako da im bude lakše i da bismo mogli od njih da dobijemo maksimume u slučaju da budu pozvani, neki možda već u septembru.

Biće odigrano ukupno šest kontrolnih utakmica u dva grada, gde će se sledećeg leta igrati i mečevi Svetskog kupa.

– Proverićemo mogućnosti igrača i probati da ih što više uvedemo u sistem igre u odbrani i napadu. Kada se okupimo pred kvalifikacione utakmice, vrlo je bitan faktor vremena, jer tada imate samo tri dana da uvežbate sve što treba. Videli smo iz iskustva da je mnogo lakše igračima koji dolaze iz našeg sistema. Zato je cilj da imamo što više sposobnih igrača, da proširimo bazu, jer vidite da pred svako takmičenje imamo mnogo problema. To su momci koji su prošli mlađe nacionalne selekcije i koji imaju dobre statuse u klubovima, tako da potencijalno mogu da dođu do statusa seniorskih reprezentativaca – naveo je Antonić.

Sa spiska objavljenog početkom juna, na kome su se nalazila 24 imena, odazvalo se samo njih osam, a naknadno su pozvana šestorica.

Tako će Antonić raditi sa sledećih 14 igrača: Stefan Pot, Nikola Rebić, Miroslav Pašajlić, Ilija Đoković, Brano Đukanović, Nemanja Nenadić, Voja Stojanović, Nemanja Krstić, Marko Tejić, Veljko Brkić, Goran Huskić, Dušan Ristić, Nikola Jovanović i Dragan Apić.

– Imali smo ideju da probamo još neke igrače, koji su i pre bili sa nama, pa su se negde izgubili u smislu reprezentativnog statusa. Nismo dobili pozitivne odgovore, ali OK. Ovo je dobra priča, koja ima smisla, nije samo ispunjavanje forme. Momci koji su tu imaju i perspektivu i trenutni kvalitet, tako da mislim da će ovo dobro doći i njima, jer će dobiti ono što se kroz reprezentaciju dobija – osećaj ponosa, pripadnosti kolektivu i Srbiji, individualni napredak, samopouzdanje. A, mislim da će i seniorska reprezentacija, kroz ono što nas očekuje, takođe imati koristi.

Pomoćnik selektora, kao i uvek, insistira da se ne priča o igračima koji nisu došli, već samo o onima koji su tu.

Igrači uvek imaju realna opravdanja, u smislu trenutka kada treba da dođu, nekih povredica, rada na sebi i tako dalje. Nebitno, treba pričati o momcima koji su ovde, a otkazi su nešto što je već viđeno i što imamo pri svakom okupljanju – od najboljih igrača, pa do onih koji su tek na vratima reprezentacije. Ali, to nam ne kvari planove. Nemamo takmičarski naboj, nismo opterećeni i to nam olakšava posao. Mislim da će igračima ovo prijati – završio je Antonić.

KATEGORIJE