Bertomeu: A licenca – verovatnoća gotovo 100 odsto

Do pre samo sedam godina, navijači Bajerna su evroligaške utakmice mogli da gledaju na TV ekranima, ako su je uopšte bilo takvog interesovanja kod pristalica minhenskog kluba. U mečuvremenu bavarci nisu samo postali ozbiljan košarkapki gigant u nemačkim granicama, sa solidnom navijačkom bazom u “Audi domu”, već predsednik kluba Uli Henes, posle obezbeđene dvogodišnje evroligaške ulaznice želi da njegov košarkaški tim dodirne visine na kojima je odavno fudbalska sekcija. U prvoj petini ove sezone Bajern ima učinak 3-3, što je mnogoe prijatno iznenadilo, ali se kreće u pravom smeru.

– Nije lako u Evroligi stići do vrha. Feneru je za to bilo potrebno šest-sedam godina. E sada predsednik Henes je svestan da sve što mu je bilo u planu od 2011. godine, a vezano je za košaraški klub, ide svojim tokom. Dakle, ako on kaže da će Bajern biti kandidat za titulu za tri godine, onda shvatite to jako ozbiljno – rekao je prvi čovek Evrolige Bertomeu za nemački “Merkur”.

Ali nijedan tim iz Nemačke još nije stigao ni do plej-ofa?

– Da, ali Bajern je bio jako blizu 2014. godine. Ne bi me iznenadilo da se to dogodi ove godine. Žalgiris nam je prošle sezone pokazao da je sve moguće. Niko nije očekivao da će biti na F4, a oni su uspeli. Ako imate dobar tim i ako radite naporno sve je moguće.

Gde vidite Bajern za tri godine, kada istekne sadašnji dogovor?

– Nadam se da će biti kandidati za Fajnal for. Nije nikakva tajna da Nemačku vidimo kao strateškog partnera. Želimo da proširimo bazu, a Bajern je idealan partner da napravimo nešto veliko. Što se tiče organizacije, mnogo puta sam Bajern uzeo kao primer i drugim klubovima sam govorio o tome kako na osnovu rada u Bajernu mogu da poboljšaju neke stvari.

Šta će biti kada se završi period od tri godine, kada istekne ovaj probni period za Bajern?

– Ne znam u ovom trenutku. Ali, mogu da ga uporedima sa Olimpijom iz Milana. I ona je imala sličan put. U ovom momentu nema razloga da naša saradnja ne bude dugoročna. Takođe, izgradnja dvorene je za nas jako značajna. I to pokazuje da klub radi na duge staze.

Šta je sa A licencom?

– To je nešto što obe strane žele. Ne mogu da kažem da je ona 100 odsto sigrna, ali verovatnoća da je dobiju je gotovo 100 procentna.

Koji klub iz Nemačke bi mogao da popuni drugo mesto u Evroligi?

– Sa marketinške strane moram da kažem da se manje sredine muče da održe korak sa većim. Tako da su sigurno Alba i Berlin jako interesanti. U Frankfurtu se gradi nova dvorana. Ima mnogo potencijala. I zato je logično da Nemačka ima još jedno mesto. Bamberg je odabrao drugu stazu. Ali i to je bila ekonomska odluka. Oni su odlučili da ne mogu da naprave kompetativan tim.

KATEGORIJE