Bijombo u kvalifikacijama: Nudili su mi druga državljanstva, ali sam ovo čekao

U Kinšasi je održana konferencija koja bi mogla da se okarakteriše i kao istorijska ukoliko ono što je na njoj najavljeno bude dalo rezultat. Reprezentacija Demokratske Republike Kongo će u završnici prve faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. biti jača za Bizmaka Bijomba, jednog od najslavnijih košarkaških sinova ove zemlje. Pišemo „jednog od“ jer je u Kinšasi rođen i legendarni Dikembe Mutombo, kao i Kristijan Ejenga, Di Džej Mbenga, odnosno mladi Emanuel Mudiaj.

Bijombo će debitovati za državu u kojoj je rođen i iz koje je put Španije otišao kao 16-godišnjak, a potom se iz Fuenlabrade otisnuo put NBA lige gde je igrao za Šarlot i Toronto pre nego što se preselio u Orlando.

– Kao i mnogi drugi ljudi, predugo sam čekao na ovaj trenutak. Prošle godine sam došao da igram, ali se ispostavilo da to nije moguće. Sada sam spreman, volim svoju zemlju i čast mi je da je predstavljam – rekao je 25-godišnji centar koji bi trebalo da napravi čudo jer se DR Kongo nalazi na poslednjem mestu grupe, a naredni prozor se igra u Egiptu.

– Nudili su mi da promenim državljanstvo, ali nikada nisam želeo da menjam svoju zemlju. Odbio sam jer sam se nadao da ću jednog dana dobiti priliku da igram za moju domovinu. Izgradio sam karijeru u NBA, uspešan sam, ali to nije najvažnije. Čast je predstavljati svoju zemlju.

Bijombo je objasnio i zbog čega tek sada nastupa za DR Kongo:

– U prošlosti su postojali problemi sa osiguranjem, ali su sada FIBA i NBA pronašli rešenje za ove kvalifikacije što mi olakšava dolazak ovde.

 

KATEGORIJE