Bili Beron: Velika prilika u velikom klubu

Agresivan defanzivac i paklen šuter, možda i jedan od najboljih u Evropi. Plejmejker po zvanju, ali čak i opasniji kao igrač koji izlazi iz blokova i otvara paljbu. Tip koji će na isteku svakog napada, dok “kazaljka” otkucava poslednje sekunde, činiti da situacija ne izgleda bezizlazno za njegov tim.

Njegov tim je Crvena zvezda, a on je Bili Beron koji za “Basketball sphere” ispaljuje odgovore na pitanja ekspresno i kratko kao kada se diže na šut.

– Crvena zvezda je veliki klub. Za mene je ovo prilika da igram na velikoj sceni i osvajam titule – rekao je Beron koji je u dosadašnjoj karijeri sa ove strane Atlantika igrao za Lijetuvos ritas (2014-2015), Šarlroa (2015-2016), Mursiju (2016-2017) i Eskišehir (2017-2018).

Upoznat je Beron sa svim najvažnijim “crticama” o klubu u koji dolazi.

– Dobro znam da je Crvena zvezda imala mnogo velikih igrača u prošlosti. Znam i da je uz klub velika baza navijača koji vole Zvezdu.

Bili je pre nego što je stavio paraf na ugovor s crveno-belima obavio telefonski razgovor sa budućim trenerom, takođe novajlijom na Malom Kalemegdanu, Milanom Tomićem.

– Pričali smo oko 20 minuta o ovoj prilici koja je preda mnom. Znam da me je pratio nekoliko godina i da mu se sviđa moja igra.

Uvek isto pitanje, ali i najkonkretnije – šta košarkaška publika u Srbiji, posebno navijači Crvene zvezde, mogu da očekuju od Bilija Berona.

– Dobijaju igrača koji je strelac i koji će uvek davati maksimum u odbrani kako bi tim pobedio.

Beron je pre dolaska u Evropu studirao na Virdžiniji (2010-2011), Rod Ajlendu (2011-2012) i dve godine na Kanisijusu (2012-2014). Tokom druge godine školovanja kroz prijateljstvo s jednim saigračem  upoznao je srpski mentalitet.

– Studirao sam sa Nikolom Maleševićem – potvrđuje opaki šuter koji je prošlog leta bio član reprezentacije SAD koja se posle deset godina pause vratila na Amerikup i vratila pehar šampiona dva kontinenta u svoje vlasništvo.

Porodica Beron živi pod obručima. Otac Džejms je gotovo 40 godina bio trener univerzitetskih timova, tri godine je upravo bio pod njegovim trenerskim nadzorom na Rod Ajlendu i Kanisijusu. Brat Džimi je takođe uspešan igrač za evropske standarde.

– Kada sada pogledam u prošlost, to što mi je otac bio trener je sjajno iskustvo za mene. Tokom sezone postoje teški trenuci sa njim, kao što je uobičajeno na relaciji trener-igrač. Isto je i sa bratom. Međutim, kada sam stalno uz njega svakodnevno izuzetno prija, jer se nemamo priliku da se viđamo toliko često.

 

KATEGORIJE