Čović: Nacionalne lige nisu obezvređene

Predsednik Crvene zvezde mts Nebojša Čović, koji ove sezone vrši i funkciju prvog čoveka Predsedništva ABA lige jtd, razgovarao je u sredu uveče sa novinarima beogradskih redakcija o promenama u strukturi regionalnog takmičenja, koje su dan ranije izglasane na Skupštini.

– Mislim da smo doneli dobru odluku. Svih 12 klubova je za to da plasman u Prvu ABA ligu bude moguć samo preko Druge ABA lige. Što se tiče ispadanja, za to da jedan klub ispada i jedan ulazi, bilo je pet glasova za, a sedam je bilo protiv. Za to da jedan ispada, jedan ulazi, a ko osvoji 11. mesto da ide u baraž, glasalo je sedam za i pet protiv. Sve ostale odluke su donete jednoglasno – rekao je Čović.

Druga ABA liga imaće i dalje 12 timova, po dva iz šest bivših republika SFR Jugoslavije. Iz te lige će ispadati jedan klub, a garanciju učešća imaće samo klub koji ispadne iz Prve ABA lige. Ostalih 11 mesta popunjavaće se po plasmanu u nacionalnim ligama.

Mislim da je to izuzetno važna odluka, koja je u funkciji razvoja košarke u celom regionu. Moramo da se ponašamo u duhu promena koje se događaju u Evropi. Što se tiče nacionalnih liga, one ne da nisu obezvređene, nego ovim dobijaju na značaju. Pojedinci koji su malo zaspali u vremenu i prostoru, pitaju za šta će se sada igrati nacionalne lige – pa, za prvaka države i za dva mesta koja vode u Drugu ABA ligu.

Čović je naglasio da u ABA ligi jtd imaju predlog za dodatno unapređenje nacionalnih liga, u čije detalje nije mogao da ulazi, ali je nagovestio da bi taj napredak proistekao iz perioda održavanja pojedinih takmičenja i njihovog međusobnog redosleda.

Srbija bi sledeće sezone mogla da ima čak pet od 12 klubova u Prvoj ABA ligi, ako Borac ili Vršac osvoje drugi stepen takmičenja, što je u nekim susednim zemljama iniciralo napise o “monopolskom” položaju.

Priča da su srpski klubovi monopolisali ligu je budalaština. Neka igra i plasira se onaj ko je najbolji. Ja nemam ništa protiv ni da bude osam hrvatskih klubova, odnosno pet, pošto smo limitirali broj klubova na pet po jednoj zemlji.

Čović je rekao da misli da je mesto ABA lige u Evroligi “sigurno” i da prilikom budućeg širenja Evrolige – o čemu trenutno nema konkretnih odluka – očekuje da ovaj region, podizanjem kvaliteta košarke, “zaradi” i drugo mesto u elitnom takmičenju Starog kontinenta.

Moramo da usklađujemo svoje standarde sa Evroliginim, moramo da pojačamo pravni segment, da uvedemo finansijski fer-plej, da se klubovi naviknu na to… Čuo sam da se ABA liga gleda u 22 ili 23 države, što je izuzetno dobar potencijal. Mora mnogo da se radi na marketingu i na privlačenju publike, jer imate pojedine utakmice na kojima ne verujem da bude više od 500 gledalaca.

Predsednik Zvezde i ABA lige upitan je i za komunikaciju sa nacionalnim savezima, koji imaju svoj interes prvenstveno u nacionalnim ligama.

– Bilo je kontakata, ali nismo napravili nikakav dogovor. Mislim da to umnogome zavisi od odnosa FIBA i Evrolige. Mnogi se izjašnjavaju za jednu ili drugu stranu, a ja sam pre svega za košarku. Ali, kad gledam FIBA takmičenja, osećam se vrlo tužno i neprijatno, pošto sam čuo da su u donošenju tih odluka učestvovali – ili možda nisu – i nekadašnji igrači. Te kvalifikacije nisu kvalitet. Ljudi ne dolaze da gledaju samo državu protiv države, nego najkvalitetnije timove i tome treba prilagoditi kalendar.

 

KATEGORIJE