Crvena zvezda – Partizan 1-0

Fantastičan derbi, sigurno najbolji u poslednjih nekoliko godina u kojem su gledaoci u dvorani i pored TV ekrana mogli da uživaju u svim lepotama košarke. Na kraju, pobeda Crvene zvezde nad Partizanom posle produžetka 106:101 (21:11, 15:24, 24:28, 25:22, 21:16), rezime je prve polufinalne utakmice ABA lige koju je uz sve blistaveminijature Riversa, Čovića, Davidovca i Dobrića sjede, te Marinkovića, Veličkovića, Lendejla, Renfroa i zagorca s druge strane rešio neverovatni Bili Beron. U trenicima kada je temperatura bila uveliko prešla tačku ključanja, američki bek je bio ledeno smiren da sa sedam vezanih poena ispiše trijumf crveno-belih.

U očekivanu tvrdom početku utakmice, ređali su se promašaji za tri poena za oobe strane, bez unutrašnje igre i skokovi Muhameda Fajea, da bi Bili Beron sa dve vezane trojke pogurao crveno-bele do 11:2.

Nije ni tajm aut Andree Trinkijerija ni trijka markusa Pejdža usporila Zvezdu koja je na kraj prve četvrtine stigla sa 21:11.

Berona je u drugoj četvrtini zamenio Kejsi Rivers na čijih 11 poena je Zvezda izgradila maskimalnih 30:19. Međutim, Partizan je tada počeo da podešava nišanske sprave. Dok su crveno-beli promašivali iza linije za slobodna bacanja (13-6 u prvom poluvremenu), Partizan je nizao uspešne šuteve iza linije za tri poena (11-5), zahvaljujući čemu je otvorio reket Zvezde. Do velikog odmora stigao je samo na poen minusa (36:35) i prebacio pritisak na polovinu protvnika koji se u trećoj deonici izgubio u troglu Renfro-Marinković-Veličković.

Renfro je odlično loptama spajao Partizanove linije, Veličković nije dozvoljavao da intenzitet igre padne, dok je Marinković gotovo besprekornoj defanzivi pridodao ogroman ofanzivni arsenal koji je crno-belima doneo dvocifreno vođstvo (52:41). Teturala se Zvezda po terenu, tražio je Milan Tomić ko će da je podigne…

I našao je: Čovića, Davidovca i Dobrića. Čović je preuzeo ulogu organizatora od povređenog Reglenda, da bi Davidovac i Dobrić trojkama vratili Zvezdu potpunu mirnoću do kraja četvrtine (60:63). Onda je Dobrić za pet vezanih peona povratio i prednost crveno-belima. Čović je nastavio da deli asistencije.

Tada je Andrea Trinkijeri morao da traži spasioce. Našao ih je u Marinkoviću i Renfrou.

Kada je Davidovac igrao ofanizvnu simutalnku u finišu regularnog toka Marinković je odgovarao trojkama. Važna je bila ona kojom je uhvatio potpuni priključak (74:73), da bi Renfro u poslednjem napadu Partizana obišao Odža i položio za izjednačenje sotavljajući dve sekunde nadu rivalu da izbefne produžetak. Rivers nije bio precizan što je značilo dodatnih pet minuta košarkaške i igre živaca za navijače oba tima, ali i uživanja za one koji pr svega vole košarku.

Posle svih silnih aktera koji su imali blistave uzlete, od s jedne strane Marinikovića, Lendejla, Renfroa, Veličkovića koji je u 38. minutu morao da izađe iz igre zbog, kako se u prvi mah čini povrede skočnog zgloba, preko s druge strane Berona, Čovića, Daviudovca i Dobrića za mastrelane uloge u poslednjih sto sekundi su se izborili Zagorac i Beron.

Zagorac je sa pet vezanih poena vratio nadu Partizanu za brejk (96:96), ali onda je Beron uzvratio bezgrešnim finišom u kojem je košarkaški rušio nadu crno-belih sa svakim košem. Prvo je bio precizan pod nesportskim faulom Gagića, posle koga je ubacio slobodno bacanje, a zatim se iz “istog” napada, probio kroz odbranu Partizana za 101:96, da bi posle promašenog ulaza Renfroa uhvatio loptu po svojim košem i pošto je fauliran opet bio ledeno hladan sa penala za nedostižnih 103:96 23 sekunde pre poslednjeg zvuka sirene, što je bacilo u trans navijače Crvene zvezde.

Revanš će biti odigran sledeće subote na istom mestu, s tim što će u ulozi domaćina biti Partizan.

Crvena zvezda – Partizan (21:11, 15:24, 24:28, 25:22, 21:16)

Crvena zvezda: regaled 6, Čović 16 (9as), Peroperoglu 4, Davidovac 18 (6sk), 2as), lazić 5, faje 2 (5sk), Beron 23 (3-3 dvojke, 5-4 trojke, 5-5 bacanja), Dobrić 8, Simanić, Rivers 12, Cirbes 6, Odžo 6 (5sk).

Partizan: N. Janković 8 (3sk), Pejdž 3, Si 9 (6sk), Marinković 20 (4-3 dvojke, 7-4 trojke, 1sk, 2as), Jaramaz 1, Veličković 11 (5sk, 4as), Zagorac 10 (4sk), Renfro 14 (3sk, 8as), S. Janković 4, lendejl 17, Gagić, Nikolić 4.

KATEGORIJE