Danilović: Klubovi da daju prostor zlatnoj deci

U Kući košarke u Sazonovoj ulici po ko zna koji put morao je da se pravi razmeštaj na vitrinama namenjenim za trofeje. Stigao je novi „kontigent“, zajedno sa zlatnim medaljama, individualnim priznanjima i – šampionima.

Najbolji juniori Evrope, dečaci koji dolaze iz Srbije, dočekani su u Savezu od strane Predraga Danilovića, predsednika Košarkaškog saveza Srbije. Proslavljeni as podsetio je na berićetno leto koje se samo nastavlja.

– Već imamo zlato muške selekcije u basketu 3 na 3, srebrnu medalju juniorki i sada najsjajnije odličje juniora. Prošle godine smo bili juniorski prvaci sa Vladom Jovanovićem, a ovog leta smo sa Aleksandrom Bućanom potvrdili primat u Evropi. Jako je važno da imamo kontinuitet uspeha mlađih selekcija. Košarkaški savez Srbije veoma ceni kvalitetan rad sa mladima, a kroz organizaciju kadetske i juniorske lige zajednički stvaramo šampione. Već od petka ćemo se nadati još jednom uspehu, kadeta na Evropskom prvenstvu koje počinje 10. avgusta u Novom Sadu. Ubeđen sam da će dosta ovih momaka igrati i za A selekciju – rekao je Danilović.

Svojevremeno jedan od najboljih igrača Evrope, istakao je važnost trenutka u karijerama ovih dečaka.

– Ovo kažem ne sa aspekta nekog ko je pametniji ili sa mesta predsednika Saveza, već nekog ko je igrao košarku. Ovaj period prelaska iz juniora u seniore je veoma osetljiv i bitan za ove momke. Iskreno se nadam da će klubovi u kojima oni igraju da im daju dovoljno prostora. Naravno, znam koliko je i teško voditi klub, svi istovremeno očekuju rezultate i da se stvaraju mladi igrači. Ali, nadam se da će dobijati još više prostora, jer je to jedini način da mnogi od ovih momaka budu u A reprezentaciji Srbije. Od srca im čestitam i zahvaljujem im na ovom neverovatnom uspehu.

Igor Rakočević, potpredsednik Saveza, ponosno je pričao o zlatnoj generaciji.

– Primarni cilj je bio da se plasiramo na Svetsko prvenstvo sledeće godine, ali je napravljen i korak dalje pa je osvojeno zlato, drugo uzastopno juniorsko, što je stvarno retkost u evropskoj košarci. Zahvljujemo se svim momcima koji su se žrtvovali, dali svoje vreme trenerima. Ono što je stvarno bilo interesantno je da su stvarno igrali kao odrasli, seniorski igrači. Uklopiti ove dečake da tako igraju je veliko umeće i za to zasluge pripadaju treneru Bućanu. Nadam se da ćemo na Svetskom prvenstvu sledeće godine napraviti još jedan ovakav rezultat.

Juniori su doneli i dve medalje „bonus“, namenjene onima koji su, kako je selektor Aleksandar Bućan rekao, osvajali mnogo veća priznanja u karijerama – Dejanu Tomaševiću i Predragu Daniloviću.

– Pokazali smo kroz ovo takmičenje ko smo i šta smo. Hvala Savezu za obezbeđene uslove za pripreme i rad, ovo je uspeh svih zaposlenih u KS Srbije. Ovo je medalja mojih kolega koji rade sa ovim igračima u klubovima, kao i medalja klubova iz kojih oni dolaze. Naravno, bez stručnog štaba koji je delovao kao jedan tim ne bismo uspeli. Veliku pomoć sam imao od mojih asistenata i nadam se da su pred ovim momcima još velika takmičenja i da će biti uspešni kao sada.

Dalibor Ilić, prvi među jednakima u reprezentaciji Srbije, kapiten i momak koji je prvi dodirnuo trofej, istakao je:

– Osećaj je neopisiv. Kada sam podigao pehar, bio sam u šoku, ovo je za mene najveći uspeh u karijeri. Meni kao momku iz Republike Srpske to mnogo znači. Nije mala stvar biti kapiten ove generacije. Hvala stručnom štabu i saigračima što su imali poverenje u mene. Osećam se ponosno. Hvala svima koji su nam pružili podršku, Savezu koji je od početka uz nas, svima iz Srbije i Republike Srpske. Tamo su ljudi već proslavili, ali tek će kada ja stignem.

KATEGORIJE