Dankan o Đinobiliju: Halo, Pope, koga smo bre to izabrali?

Još jedna legenda je našla mesto pod svodovima dvorane u San Antoniju. Dres sa brojem 20 koji je nosio Manu Đinobili je i zvanično povučen.

A, na posebnoj ceremoniji koja je održana njemu u čast su govorili mnogi, među njima je bio i Tim Dankan, čovek koji je poznat kao neko ko ne priča mnogo.

– Pripremio sam govor od 30 minuta tu mi je u džepu, ali su ljudi koji su govorili pre mene “ukrali” sve poente. Moraću da budem kratak – počeo je Dankan i nasmejao sve.

Odlučio je sjajni centar da ispriča kako je iz njegovog ugla izgledao draft 1999. godine kada su Sparsi kao 57. pika odabrali upravo Manua.

– Svake godine gledam draft, iako sezonu provedem pričajući kako to neću da radim. Tako je bilo i tada, kući sam, gledam i mi biramo neke ljude za koje nikad nisam čuo – zastao je Tim i pogledao ka Gregu Popoviću.

– Sedim tako i čujem “Emanuel Đinobili”. Zovem Popa i pitam ga “Koga smo bre izabrali?”. Kaže mi: “On je sjajan, može da uradi, ovo, ono”. Da, važi, šta god.

Pre dolaska u Teksas je Argentinac igrao u Evropi gde je sa Virtusom osvojio Evroligu i dobio priznanje za najkorisnijeg igrača finala (MVP). Nije mu mnogo trebalo da oduševi nove saigrače…

– Pojavio se posle neke dve godine i ne sećam se da je bio povređen. Pamtim da je bilo leto, mi se pripremamo, igramo baket i jedan čovek po imenu Brus Boven je sve to shvatio veoma ozbiljno. Iskoritio je svaki trik koji je imao. Guranje, štipanje, držanje, ma sve. Manu se nije bunio. Nije promenio način igre, nije plakao. Samo je nastavio da igra. Tada sam shvatio da imamo nekog posebnog.

Bio je to samo početak stvaranja šampionskog tima.

– Iz godine u godinu sam bio impresioniran. Bilo je veoma zabavno igrati sa tobom. Posebno je interesantno bilo sedeti na klupi i slušati Grega kako se sebi u bradu žali na tvoje poteze. Bilo je genijalno. Čast mi je što sam bio ovde i čestitam ti još jednom – zaključio je Dankan.

KATEGORIJE