Đavolji draft 2019.

Uporedo sa bitkom za šampionski NCAA prsten, dobar deo sadašnje generacije Djuka pokušaće da uđe i u istoriju NBA. Kako? Novom igračkom talasu “plavih đavola” koji predvode Rovan Aleksander Beret, Zajon Vilijamson i Kameron Rediš smeši se prilika da poplavi kompletan vrh drafta 2019. godine kako do sada nikome nije pošlo za rukom.

Ako je verovati većini, da ne kažemo svim poznavaocima prilika, jedina dilema oko Bereta i Vilijamsona je ko će od njih dvojice biti izabran s prve, a ko sa druge pozicije, dok bi Rediš bio izabran s mesta, ili dva, niže. Koliko su prognozeri ubeđeni da će kanadski bek (Beret), prošle sezone saigrač našeg Filip Petruševa na Montverdeu (svojevrsna srednja škola) i “Lebron posle Lebrona” (Vilijamson) biti prva dva pika, svedoče i sve glasnije sumnje američkih medija da bi NBA timovi koji nemaju kvalitet za “momentalno” osvajanje titule, mogli da “tankuju” sezonu ne bi li se dočekali jednog od dva bisera.

Ako Beret i Vilijamson budu prvi i drugi pik, ili obratno, Djuk će postati tek druga škola u istoriji, posle Kentakija 2012. godine, čiji su đaci čuli svoja imena odmah na otvaranju drafta. Ako Adam Silver nedugo zatim izgovori i Redišovo prezime, što je takođe velika, da ne kažemo ogromna mogućnost, i ako nešto kasnije, ali do kraja prve runde neki tim izabere i četvrtog brucoša Treja Džonsa, kome zasad ne predviđaju da bi mogao da ne bude projekat “one and done”, škola iz Durama (ili Darama, u zavisnosti kako ko piše taj nepostojeći vokal u srpskom jeziku) će se na samo jedan do dva koraka približiti arhi rivalima Severnoj Karolini i Kentakiju na večnoj listi po broju igrača izabranih u prvoj rundi.

Ujedno Djuk bi sa ostalim ekipama iz ACC mogao da izjednači ili čak možda obori rekord iz 2009. i 2017. godine kada je, po mnogima, najjača košarkaška konferencija imala čak deset igrača u prvoj rundi.

Inače rekord po broju igrača u prvoj rundi kada su u pitanju koledži, drži Kentaki (član konferencije SEC), čiju su kompletnu petorku posle drafta 2010. godine čekali dvogodišnji garantovani NBA ugovori…

Četiri ili više igrača u prvoj rundi

2017

Djuk: 3. Džejson Tejtum, 12. Luk Kenard, 20. Heri Džajls, 31. Frenk Džonson

Kenktaki: 5. Dieron Foks, 14. Edris Adebajo, 11. Malik Monk

2015

Kentaki: 1. Karl Entoni Tauns, 6. Vili Koli-Stajn, 12. Trej Lajls, 13. Devin Buker

2012

Kentaki: 1. Entoni Dejvis, 2. Majkl Kid-Gilhrist,18. Terens Džons, 29. Markus Tig.

Severna Karolina: 7. Herison Barns, 13. Kendal Maršal, 14. Džon Henson, 17. Tajler Zeler

2010

Kentaki: 1. Džon Vol, 5. Demarkus Kazins, 13. Patrik Paterson, 18. Erik Bledso, 29. Danijel Orton

2007

Florida: 3. Al Horford, 7. Kori Bruer, 9. Joakim Noa, 41. Kris Ričard

2005

Severna Karolina: 2. Marvin Vilijams, 5. Rejmond Felton, 13. Šon Mej, 14. Rašad Mekants

1999

Djuk: 1. Elton Brend, 11. Tradžan Langdon, 13. Kori Mageti, 14. Vilijam Ejveri

KATEGORIJE