Divac ohrabruje Kingse da igraju za nacionalne timove

Kritika Vlada Divca, predsednika košarkaških operacija i generalnog menadžera Sakramento Kingsa, protkana određenom dozom ljutnje, izazvala je konstatacije da „NBA klubovi ne dozvoljavaju igračima da igraju u reprezentacijama”.

– Takva prezentacija stvari nije tačna. Istina je potpuno drugačija kad je reč o terminima u kojima su slobodni. Što se Sakramenta tiče mogu da kažem da igrače motivišemo da igraju u državnim timovima. Badi Hild je poslednji primer toga, pitao nas je za stav o pozivu koji je dobio od Bahama. Objasnili smo mu sve dobre strane njegovog igranja u reprezentaciji, posebno koliko će to značiti mladim košarkašima iz zemlje u kojoj je rođen. I Badi je igrao – rekao je Divac za “Sportski žurnal”, naglasivši da je isti slučaj i sa Bogdanovićem, Bjelicom i svim ostalim igračima.

Divac je za beogradski sportski denvnik naglasio da je nepošteno predstavljati kako postoji jaz između NBA timova i košarkaških federacija širom planete.

– Kako možemo da budemo na suprotnim stranama sa onima koji su doprineli da igrači koji su u našem sastavu dostignu najviši nivo. Stvari moraju da se gledaju šire i globalnije, zbog određenih problema trenutno se ne vidi krajnji efekat ideje FIBA. Izostanak jednih prilika je za druge, primera radi u reprezentaciji SAD su igrala trojica igrača iz Stokton Kingsa, našeg tima u D ligi. I to protiv Portorika, koji je snažan protivnik. Amerika je dobila meč, a oni veliko iskustvo koje će značiti ne samo njima, već i timu.

Divac koji je trenutno na odmoru, sredinom meseca će biti prisutan na završnici kampa „Košarka bez granica” u Beogradu, čiji je bio akter na premijeri u Trevizu 2001. i pre sedam godina u Ljubljani.

KATEGORIJE