Đorđević: Domaće lige moraju da postoje

FIBA “prozori” i sukob sa Evroligom oko datuma i rasporeda takmičenja su nešto o čemu se dosta pričalo i polemisalo. Ipak, jedan od rezultata toga je to da na predstojećem Svetskom kupu neće biti timova poput Slovenije i Hrvatske i evropskih zvezda poput Luke Dončića, Darija Šarića, Bojana Bogdanovića…

O tome i drugim temama je u intervjuu za “Marku” govorio Aleksandar Đorđević.

– Sve se promenilo u NBA ligi od efekta Garbahosa. Tada je moj prijatelj Horhe odlučio da igra za Španiju i pored povrede. Potom je došlo do promene pravila u ligi i dozvola klubova. Oni žele najbolje igrače zrave i u mogućnosti da igraju i to moramo da razumemo. Košarka je dobra samo ako možemo da pružimo svima maksimalni produkt, odnosno da navijači mogu da vide najbolje igrače. Zbog toga moramo da razmišljamo o svemu tome i da nađemo način kako da igraju najbolji, da ne bude veliki rizik od povrede i da svi vide najbolju košarku – počinje priču Đorđević.

Očekivano, nezaobilazna tema je bio upravo supertalentovani slovenac i član Dalasa.

– Ne sećam se nekoga kao što je Luka. Možda jedne legende poput Dražena Petrovića. Međutim, ja smatram da je svaki igrač dobar na svo način i da je originalan. Luka mora da zadrži tu originalnost, karakter, talenat, unikat je i nastaviće tako. Jednom će se završiti ta priča o mladosti, ruki sezoni i svemu tome, onda će da počne pravi život. Dalas je veliki klub i sigurno će pokušati da nađe dovolno kvalitetne igrače kojim će da ga okruže kako bi zajedno napravili uspeh. On svako veče pokazuje svoj ogroman potencijal.

U centru razgovora je bila ACB liga, pa su selektora Srbije pitali da li smatra da su se ostali klubovi približili Realu i Barseloni.

– Tačno je da su Real i Barsa dva neverovatna tima, a sjajnom organizacijom, strukturom i rade odličan posao, ali tu su i Baskonija, Valensija, Unikaha… Po meni je dobra stvar za košarku da postoji veći rivalitet. Recimo, ako iste dve ekipe igraju previše mečeva u jednoj sezoni, onda nema razlike između te utakmice i ostalih. Treba pronaći formulu po kojoj će dueli Reala i Barselone uvek biti posebno, istorijski. ACB liga je oduvek bila takmičenje koje je veoma interesantno, sa sjajnim ambijentom na tribinama, pravom “vrelinom”, odličnim igračima. Španija je za mene primer fenomenalne organizacije koju bi ostali trebalo da prate.

Ima samo reči hvale na račun Pabla Lasa.

– Radi neverovatan posao zajedno sa Albertom Ererosom. Ta saradnja i to poverenje koje postoji je sjajno. Svi su to prepoznali, pružili su podršku Pablu i on je pokazao kakav je trener. Očekujem da će nastaviti, jer e zaista odličan u svom poslu.

Na kraju su razgovarali i o jednoj veoma bitnoj temi. Naime, posle Kupa kralja je Real pretio istupanjem iz ACB lige zbog odluka sudija. Novog trenera Virtusa su pitali da li bi mogao da zamisli da Madriđani, Baskonija ili Barselona napuste to takmičenje i da stvore neku odvojenu ligu.

– Sve ide ka tome. Međutim, domaće lige moraju da postoje i treba da postoji interes za njih. Španski klubovi mogu da napreduju samo ako se takmiče sa timovima kao što su Real, Barsa, Baskonija, samo kada igrate sa najboljima možete da budete bolji. Tako se privlače sponzori, marketing i sve što uz to ide. To je posebna tema i ne bi trebalo da se izmisli sad neka zatvorena liga. Treba da nastave da igraju u domaćem šampionatu i svi treba da se bore za to – završava Đorđević.

KATEGORIJE