Đorđević: Samo povredu prihvatam kao razlog neigranja za reprezentaciju

Srbija ima samo jedan cilj na predstojećem Svetskom kupa. U Kinu ide po medalju. Potvrdio je to i selektor Aleksandar Đorđević u razgovoru za sajt “FIBA”.

– Poštujemo svakog protivnika, ali želim oda dobijemo svaki meč. Žreb ne menja naše ambicje, hoćemo da osvojimo medalju. Ne kažem da ćemo uvek doći do podijuma, trudićemo se da tako bude – rekao je Đorđević.

Srbija je u grupi sa selekcijama Italije, Filipina i Andore.

– Italijani su tim sa tradicijom koji ima želju da pokaže svoju snagu. Angola je atletski jak tim, gladan uspeha na internacionalnoj sceni, dominantni su u Africi već nekoliko godina. Filipini su zemlja sa najvećom strašću za košarkom. Prepuni su iznenađenja i imaju neke NBA igrače.

Kada je u pitanju pravljenje spiska i odabir igrača selektor kaže:

– Kao šef stručnog štaba imam obavezu da izaberem najbolje igrače i one koji su u najboljoj formi, ali u isto vreme i one koji zaslužuju da budu na širem spisku zbog svog ponašanja. Posle toga će se lista smanjivati i igrači će odlučiti hoće li bit ideo takmičenja za koje se spremamo. Rekao sam ovo odavno, ponoviću – samo povredu prihvatam kao razlog neigranja za reprezentaciju.

Svestan je težine koju dres nacionalnog tima nosi.

– Neprocenjivo je. Ovaj dres ne toleriše greške. Naša odgovornost je 10 puta veća nego kod drugih. Oni koji prihvate reprezentaciju i taj dres u isto vreme prihvataju nepisane zakone, pravila ,sportsku etiku i kulturu koja, po mom mišneju, može da dovede do uspeha. Ne samo do medalje, prve pozicije, već do sportskih visina koje su svuda priznate, kako od strane kolega, tako i rivala. To je jasno svima koji igraju za Srbiju od prvog dana. Upravo to je moja misija, moj put na kojem se nalazim sa velikom pomoći svojih saradnika – zaključio je Đorđević.

KATEGORIJE