Đorđević: Vreme je da emocije ostavimo po strani

U petak, 14. juna, Beogradom će se prošetati trofej “Džejmsa Nejsmita”. Pehar namenjen šampionu sveta u magičnoj igri.

Kako bi samo bilo lepo da se za tačno tri meseca ponovo vrati u prestonicu Srbije, na Balkon, a potom, zašto da ne, obiđe i ostale gradove – Sombor, Valjevo, Niš, Suboticu, Novi Sad…

To su već snovi koje će pokušati da nam ispune Aleksandar Đorđević i njegovi momci na Svetskom prvenstvu u Kini. Do tada, sa peharom će moći da se druže sutra oni koji se nađu u Knez Mihailovoj ulici tokom dana, kod “Žućkovog ćošeta”, ili kod Hrama Svetog Save, na Slaviji, Kalemegdanu ili Beogradu na vodi. To je ruta pehara šampion sveta.

Tim povodom “Sportski žurnal” je pozvao selektora Srbije koji je prvo rekao da je cilj svih njih da se trofej vrati u Beograd posle 15. septembra, a potom poželeo da objasni javnosti koliko će to biti teško.

– Vreme je da emocije stavimo na stranu i da analitički sagledamo situaciju. Pred nama je izuzetno teško i zahtevno prvenstvo. Kroz individualni razvoj igrača progres je doživelo nekoliko reprezentacija. Počev od Grčke koja ima Janisa Adetokunba, apsolutno najdominantnijeg igrača NBA lige. Kvalitetne i izuzetno opasne po svakog protivnika su Francuska i Litvanija, zemlje čiji je način rada za primer svima. Iz drugog plana, šansu uvek mogu da iskoriste Rusija i Turska.

Selektor Srbije je nastavio:

– Španija je tim koja je uvek u prvom planu. Pogledajte samo Gasola i Ibaku u finalnoj seriji plej-ofa NBA. Serđu Skariolu iskreno čestitam najnoviji uspeh sa Torontom. Reč je o ekipi koja bez obzira na penzionisanje Navara i povredu Pau Gasola una kontinuitet kvaliteta i rezultata.

Kao i svi, Đorđević upozorava na snagu Australije i Kanade.

– Reč je o jednoj od niza fantastičnih ekipa koje će igrati u Kini. Australijanci dolaze sa devetoricom ili desetoricom NBA igrača, a iz Evrope će imati Motuma, što samo svedoči o njihovoj snazi. Kanadu, tek kad vidite na terenu, osvestite se i shvatite o kakvom kvalitetu je reč. Kad izađu na teren Vigins, Olinik, Bruks, Kori DŽozef…

O SAD nije želeo previše da troši reči:

– Sa Gregom Popovićem na čelu i njegovim „stafom” pokazali su sa kakvom ozbiljnošću prilaze predstojećem takmičenju. Nikako se iz računica ne sme izostaviti Kina koja će kao domaćin probati da se popne na visine koje do sada nije domašila.

Posle analize konkurencije, Đorđević je istakao.

– Uvek smo gledali u svoj tanjir. Verujem u ono što radimo i u kvalitet koji imaju naši reprezentativci. Ali, ne smemo da napravimo grešku i da svemu pristupimo sa razmišljanjem da smo mi ti koji ćemo igrati finale, da smo ti koji ćemo pobediti. Posebno što je reč o takmičenju u kom se za 15 dana igra osam isrpljujućih utakmica, što znači da svih 12 igrača mora da bude spremno za najteže napore. Malo ko se bavi time da je NBA igračima smanjen broj dana u kojima mogu da treniraju sa ekipom, da treba pažljivo planirati kako da budu pripremljeni da se uključe u rad, da se rizik smanji na najmanju moguću meru, a kasnije da se i rotacija održi tokom celog šampionata. Imamo primer da nas je povreda Lazića koštala toga da Bogdanović nije mogao da odmori koliko je trebalo, pa da je bukvalno izlazio iz igre na minut da dođe do daha, držao led na nogama i vraćao se.

Selektor Srbije je dodao:

– Naša reprezentacija je najbolji primer da ne igraju imena. Osvajale su se medalje i kad su izostajala neka zvučna imena. Ali, maksimalno spremna imena osvajaju i postaju legende!

Đorđević je želeo da istakne i važnost infrastrukture za napredak košarke.

– Reprezentacije rastu jer se ulaže u razvojno trenažne centre, sale… Nedavno sam u Antverpenu video belgijski trenažni centar koji je fantastičan. Moramo da pratimo kako se granice pomeraju i u kom pravcu ide košarka, još više da tražimo da bismo stvorili bazu za dalje rezultate. Potrebne su nam nove sale, novi modeli, „apgrejdovanje” sistema.

Ako već pričamo o „apgrejdu“, Kina bi trebalo da bude domaćin najspektakularnijeg Svetskog prvenstva do sada.

– U Kini je u državnoj strategiji naglašena i sportska ekspanzija. Stalno su organizovali takmičenja, stalno su prisutni. Prošlog leta smo igrali dve prijateljske utakmice sa Kinom, oba puta su doveli potpuno različitu ekipu, što pokazuje koliko rade. Jao Ming je na čelu organizacije što takođe ide u prilog mojoj tezi da će učiniti sve da što pre dođu do rezultata.

KATEGORIJE