Đorđević: Zajedništvo, u porazima i pobedama

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević sa ponosom pričao o rekaciji igrača u deulu sa SAD, ali i žalom za propuštenom prilikom da se tim nađe u borbi za medalje.

Imali smo dobru reakciju. Spavali smo u istom krevetu i to nam je pomoglo mnogo. Način organizacije ovog takmičenja nam neće pomoći, ali tu ne možemo ništa da uradimo. Momci su izašli sa željom da se takmiče, pokažu da smo dobar tim i pored teškog poraza. To sam im i rekao, da pokažemo da smo zajedno. To zajedništvo je vodilo istorijski našu zemlju do podijuma, to učimo i propovedamo svakog dana. Otvorili smo dobro utakmicu. Nisu bili spremni, imali su težak poraz koji im je bio u glavama. Ali, SAD je ponosna zemlja takođe, reagovali su u drugoj četvrtini, ali smo na kraju pronašli i unutrašnju igru na koju nisu reagovali. Ponosan sam i na odbranu. Ovo je dobra pobeda. Pokazali smo sebi šta možemo, ali moramo da ispoštujemo takmičenje do kraja.

Novinari su podsetili Saleta da je pre šampionata, na mogući meč sa SAD rekao „neka im je Bog u pomoći…

– Bio sam gost na nacionalnoj televiziji. Ako izvadite ironiju iz mog oružja kao trener, nemam mnogo toga još. Naprotiv, ja sam samo hteo da ohrabrim momke, da budu samouvereni i sigurni. Na tome radim mnogo, da im budem u glavama. To je bila poruka da smo spremni. Ne verujem da sam bilo koga uvredio. Svaki takmičar je slobodan da misli svoje. Možda sam to i pokazao. Pop je imao sjajan komentar na to i cenim to. Gledali smo se, trebalo je da igramo negde drugde. Moramo da prihvatimo to što je, da podignemo ekipu, sjajne momke. Mnogo loših stvari se desilo do Kine, povrede i gubici roditelja. Nije lako momcima sve vreme, moraš da ih guraš, da ih podržiš i pokažeš koliko veriuješ u njih.

Bogdanović?

Raste neverovatrnom brzinom. Par godina je u NBA, postao je mnogo bolji. Voli košarku onakvu kakva je. Nije mu sredstvo da bi dobio nešto, samo voli košarku. Obično na ovakvim trenucima najbolji strelci šampionata ne osvajaju. Moraš da imaš više igrača. Nekada je manje više. Ali, Bogdanu ne mogu ništa da zamerim. Igra sa ponosom i lider je.

Posle pobede nad SAD sledi meč za peto mesto…

– Očigledno je bila velika želja. Sportska dužnost je da reagujemo. Jesmo tim, grupa koja dugo radi zajedno, znamo šta nam je činiti na ovakvim mečevima. Nekada ide u jednom, nekad u drugom smeru. Treba insistirati na zajedništvu, u porazima i pobedama. O tome smo pričali. Trudio sam se da ih motivišem, iako verujte da je možda ostalo vrlo malo da pokažemo sreću posle ovakve utakmice. Pokazali smo da možemo i te kako dobro da igramo. Ali, nažalost igramo samo za čast, da ispoštujemo maksimalno takmičenje koje nam je mnogo dalo.

Utakmica kao utakmica… Oni su bili pod šokom. Verujem da je i njih sve iznenadilo, verovatno se nisu pripremali za nas. Mi smo otvorili izvanredno, posle prebacili na unutrašnju igru. Odigrali smo sa dobrom kontrolom i malo izgubljenih lopti i da ne primamo koš iz tranzicije je bio ključ, da timski branimo njihovu timsku tranziciju. Sve čestitke momcima, nije lako nikome. Profesionalci smo.

Da budemo iskreni, ova utakmica je došla u teškom trenutku za njih. Spavati duže od dve noći u jednom krevetu, odmoriti se, to je za igrače ključno. Argentina je za sat i po bila ovde, a mi smo pakovali kofere, putovali ceo dan. Zvuči smešno, ali je jedan dobar doručak veoma važan. Imali su treninge da se bolje pripreme. Nema žalbe, jako je teško i zahtevno.

Španija je bila spremnija, bolji. To su veliki rivali, Španija, Francuska, Litvanija, Argentina, Amerika, pojavljuju se Kanada i Grčka. FIBA košarka uopšte nije laka, već je zahtevna. Svima nam je jako teško i žao. Uvek kada se okreneš, u karijeri ćeš se setiti Kine i Svetskog kupa i šanse. Mnogo toga se izdešavalo od početka. Nemam ni potrebu da pričam o tome.

Sale je dodao šta mu je Greg Popović rekao prilikom pozdrava.

Rekao mi je: mi smo je…i luzeri, trebalo je da igramo za nešto drugo, a gledaj sada. U pravu je čovek. Bila je prijateljska, ali iskrena utakmica

KATEGORIJE