Džikić: Nemamo kvalitet da u napadu igramo bez koncepta

Trener Budućnost, Aleksandar Džikić čestitao je milanskoj Olimpiji na trijumfu u Podgorici.

– Veoma su iskusna ekipa, svaku šansu koju smo im dali, oni su je zgrabili. Uspeli smo nekoliko puta da se vratimo u meč, ali svaki put su nas kaznili. Izgubili smo, ali je dobro da smo u značajnom periodu igrali odbro. Nastavljamo da radimo – rekao je Džikić.

Italijanski šampion na startu napravio razliku koja je delom bila izgrađena i na početnoj nervozi Podgoričana, ali i prevelikom respektu prema protivniku.

– Sigurno da u tom startu ima i toga, ali vratili smo se. A u vraćanju smo potrošili energiju, pa onda napravimo neke greške… Okliznemo se baš četiri puta, a oni nijednom… Kad im daš malo šanse, oni te odmah kazne. Imali smo i mi šanse, ali ih nismo koristili.

Za razliku od duela sa Zvezdom posle koga je bio prilično ljut na svoje igrače, sada je drugačija situacija…

– Imali su neku reakciju. Radimo dobro i stvarno nemam zamerki na taj deo. Imam zamerke na organizaciju jednog dela igre u napadu. Nemamo kvalitet da igramo bez koncepta, odnosno nemamo kvlaitet za slobdonu igru koja je igra za vrhunske timove, sa mnogo tlenta. Mi to ne možemo. Moramo da znamo kako igramo u napadu, koga gađamo, šta radimo, u prvih šest, poslednjih šest sekundi… Treba vremena da prođe, da odigramo utakmice, pa da ukapiraju šta i kako. Potrebno je da napravimo hijerarhiju poslednjih šuteva. Ne može to svako radi, nego mora da se znaju opcije, prva, druga i treća. Nema sledećih… Napad nije segment košarke s takozvnim ravnopravnim mogućnostima igrača. Odbrana na ovim nivou ne mođe da bude postavljena tako da je neki igrači ne igraju.

Džikić se osvrnuo i na slab ofanzivni učinak prošlogpodišpnjeg najboljeg strelca VTB lige, Kotija Klarka.

– Koti je trenutno kolateralna šteta, jer ne izgledamo u napadu kako želimo. Mislim da je uradio solidan posao dok je bio na Micovu koju je drugi plejmejker Milana, možda čak i prvi, jer jer Džejms skorer. Ne mogu da budem zadovoljan ako šutne 6-0 iz igre, ali Koti je igrač koji mnogo radi i trudi se. Moja je greška i organizatora igre što mu se ne naprave više situcija za poene. Apsolutno mu nije svejedno, čovek teško proživljava loše igre. Mnogo mu je stalo da opravda očekivnja, ne glumi zvezdu. Nemoguće je da je zaboravio da igra košarku preko leta.

KATEGORIJE