Džikić o prvom meču Budućnosti u Evroligi, favoritima, ambicijama i Zvezdi

Došao je dan tokom koga će Budućnost ponovo zaigrati u Evroligi. Šampioni ABA lige večeras će (18.45 časova) protiv milanskog Armanija posle čak 15 godina dobiti priliku da odigraju meč u elitnom klupskom takmičenju Starog kontinenta.

Trener Aleksandar Džikić u velikom intervjuu za “Vijesti” govorio je o šansama svog kluba u ovom takmičenju. Čovek neuobičajnih pogleda na svet košarke i nesumnjivo ogromnog znanja nije želeo da se upušta u to koliko će “plavi” ostvariti pobeda.

– Zaista je teško govoriti o tome, niti ja volim tu nekakvu matematiku, da sednem i štrikiram “ovde sam u plusu, ovde u mninusu”. To me ne interesuje, jer znam da smo prošle godine dobili neke mečeve gde smo bili otpisani. Imamo težak raspored već od starta, ali treba biti strpljiv, davati ljudima energiju i kad ne ide. Ako ćemo dobijati podršku samo kada pobeđujemo, onda nam takva podrška i nije potrebna. Nama treba čista, bezuslovna energija, samo takva nam može pomoći –  tvrdi Džikić za “Vijesti”.

Za igrače problem bi mogao da bude takmičarski ritam..

– Od igrača se očekuje da danas budu na maksimumu, a da za dva dana ponovo budu na istom nivou, što nije realno. Samo nekoliko naših igrača imaju iskustvo igranja u Evroligi i moramo mnogo da radimo, a vremena nemamo.

Džikić zna ko su favoriti u Evroligi.

– Mislim da nikada nije bilo više timova koji mogu da završe na F4, mislim da je to grupa od 10 ili 12 timova. Neverovatno, ali je tačno. Osim onih standardnih favorita – CSKA, Fener, Real – tu su Armani Milano, Efes, Vitorija je napravila mnogo kvalitetnu ekipu, Barsa takođe, tu su oba tima iz Atine… Neki timovi su se mnogo, mnogo pojačali za sezonu. Nema lakih protivnika, nadam se da ćemo mi biti među ekipama za koje se neće reći da su lake. Očekujem da tokom sezone budemo bolji, videćemo šta to znači”.

Na konstataciju da je “Zvezda imala uspeha u ovakvoj Evroligi”, šef struke Podgoričana je podsetio na činjenice.

– Jeste, ali se završilo tako da je Budućnost postala prvak ABA lige. Kada je u pitanju godina pre toga, Zvezda je zaista imala dobar tim. Imali su ozbiljnu logistiku, ozbiljnog trenera, poznavali su ligu. Mi tek trebamo da upoznajemo ligu i da liga upoznaje nas. To su realnosti. Neće se ništa promeniti preko noći. Možete da promeniti nas 30 tokom sezone, ali da li će ekipa odmah krenuti da pobeđuje? Ne ide to baš tako…

Usledilo je i pitanje “Da li domaći igrači imaju kvalitet da igraju Evroligu” usledio je zanimljiv osvrt.

– Ne znamo dok ne vidimo. Do sada to nisu igrali. Mi smo i prošle godine želili da dobijemo makar jedan meč u Evrokupu, realno nije bila ni ideja da se uzme ABA liga. Ali, igrali smo dobro, radili puno i to je to. Otkud znam kakva će da bude sezona. Znam da bi svako mogao da sastavi 10 igrača koji bi sjajno igrali u Evroligi, ali ljudi ne shvataju da zato treba novac. Ako hoćeš da imaš Šveda, Šengeliju, Veselog, Rudija Fernandesa, Ljulja,… to košta – zaključio je Džikić.

KATEGORIJE