Evroliga pravi promene i na finansijskom planu

Evroliga je najavila seriju promena od sezone 2020/2021. Najvažnija za region jeste to što ABA liga neće imati garantovano mesto u tom takmičenju. Međutim, to nije jedina promena.

Jedna od bitnijih je napravljena na finansijskom planu. Prema novom sporazumu o fer-pleju, do sezone 2022/23 vlasnici timova će moći da povećavaju budžete ekipa maksimalno za 40 odsto. To na primeru znači, da ako klub ima 10 miliona prihoda, budžet ne sme da im bude veći od 14 miliona evra. Nešto slično “seleri kepu” u NBA ligi, s tim što je klubovima dozvoljeno da prekorače to, ali plaćaju kaznu. Pandan “poreza na luksuz” koji takođe postoji u Americi. Sve to u pokušaju da koliko-toliko “izjednači timove”.

Postoji još promena na planu finansija, od naredne sezone, ukoliko isplate zarada kasne više od mesec dana, počinje proces monitoringa. Klubovima će se tada dati rok od 60 dana da reše problem dugovanja, ukoliko to ne učine, biće otvoren disciplinski postupak od strane Evrolige. Isto važi i za klubove koji u sezonu uđu sa dugovanjima prema igračima ili trenerima. Dakle, ekipama neće biti dozvoljeno da registruju nove igrače dok ne ispalte dugovanja. Ako ni to ne bude dalo rezultat, Evroliga će propisati novčane kazne, uz opasnost suspenzije iz lige.

O promenama je za “Eurohops” govorio i izvršni direktor Borda Trenera Goran Šašić.

– Smatram da je ovo korak u pravom smeru. Srećni smo što su u Evroligi shvatili u kom pravcu treba da se ide. Čeka nas dosta posla naravno. Treneri su upravo jedan od simbola evropske košarke i imamo svoje planove i ciljeve koji se ne tiču samo kolektivnog ugovora koji smo potpisali (CBA). To će biti naš fokus, ali imamo trenutno veliki problem sa tim što postoji 10 različitih zemalja koje imaju drugačije zakone i poreske propise. Ono što važi u Grčkoj, ne važi u Izraelu ili Nemačkoj. Moramo da napravimo neki standard, kako bismo mogli da poredimo jabuke sa jabukama, a ne jabuke sa pomorandžama – slikovit je bio Šašić.

Dao je dodatno pojašnjenje.

– Sve promene koje zahtevamo se tiču budućnosti. Želimo da treneri budu plaćeni prema dogovoru i na vreme. Da probam da izvedem ovo malo iz sportske terminologije, kada radite u privatnoj firmi, razumete da svaki radnik mora da dobije platu. Kao neko ko je rođen i ko je odrastao u Nemačkoj, radim pod premisom da se rad uvek isplati i da svako ko radi treba da bude plaćen. Kao i u svakom poslu, imate prava, obaveze i odgovornost. Naši članovi su svesni obaveza i odgovornosti, tako da očekujemo da se ispoštuju i naša prava – zaključio je Šašić i dodao da je potpisan sporazum po kojem će se budući problemi rešavati interno.

KATEGORIJE