FIBA: Jedan prozor manje do Evropskog prvenstva

Posle Izvršnog odbora FIBA saopštene su dve važne odluke. Prva je da će se kvalifikacije za Evrobasket 2021. godine igrati u jednom prozoru manje nego što je bilo planirano!

Nakon što su saslušane želje nacionalnih federacija, saslušan ULEB i dobijene sve brojke gledanosti iz prethodnih kvalifikacija koje su ocenjene kao uspešne, doneta je ova promena.

Zbog opterećenja igrača i generalno sve većeg broja utakmica tokom sezone, kvalifikacije za sledeće Evropsko prvenstvo neće početi u novembru, posle Svetskog prvenstva u Kine, već u februaru 2020. godine. Po dve utakmice igraće se još u novembru iste godine, odnosno februaru 2021.

Ovo je, kako ističu iz FIBA, promena koja se desila i zbog lakše organizacije mečeva za nacionalne federacije.

Još jedna važna odluka doneta je na Izvršnom odboru. Po dve reprezentacije iz svakog regiona upotpuniće kvalifikacione turnire za Olimpijske igre 2020. Kao što je poznato, u Tokio će se plasirati sedam selekcija sa Svetskog prvenstva u Kini, dok će preostalih 16 timova (Japan se ne računa, on je direktno na Igrama) u kvalifikacije. Međutim, s obzirom da će u kvalifikacijama učestvovati 24 reprezentacije, preostalih osam mesta popuniće po dva najbolje plasirana tima iz svakog regiona po FIBA rankingu koji će biti objavljen posle Mundobasketa.

Ukoliko ne bude prevelikih iznenađenja u „NIKE“ rangiranju, iz Evrope će novu šansu za Olimpijske igre dobiti Slovenija i Hrvatska koje se nisu plasirale na Svetsko prvenstvo, ali su najbolje rangirane ekipe sa Starog kontinenta u ovom trenutku.

KATEGORIJE