Garbahosa: Igrači iz NBA lige žele da igraju za reprezentaciju

Sledeći kvalifikacioni “prozor” za SP u Kini će biti odigran u junu, a igrači iz najjače lige na svetu bi mogli da brane boje svojih reprezentacija.

To je potvrdio predsednik španske košarkaške federacije Horhe Garbahosa.

Uvek razgovaramo sa njima i njihovim agentima, kao i sa onima koji igraju u Evroligi poput Serhija Rodrigeza. Sve je ovo “sveže”, ali su nam rekli da hoće da budu deo nacionalnih timova. Tek je mart, a već razgovaramo o dešavanjima u junu. Ostalo je tri meseca i sa ovim kalendarom do tada ima još mnogo takmičenja da se odigra, tako da svašta može da se dogodi. Najbitnije je da oni svi budu zdravi i na raspolaganju selektoru koji će imati težak zadatak – priča Garbahosa.

Otkrio je i sa kojim igračima je razgovarao.

Riki Rubio je već rekao da je za njega čast da igra za reprezentaciju, bilo da se radi o nekom od “prozora” ili o Svetskom prvenstvu. Moramo svaki slučaj pojedinačno da analiziramo. Pau Gasol je 16 godina stariji od Huanča Ernangomeza i to definitivno nije isto. Moramo da napravimo analizu za svakog igrača pojedinačno. Skariolo će imati bazu od 30 do 40 igrača, neće mu biti lako da izabere 12.

Jasno je da će neki od onih koji izbore učešće u Kini neće biti na skonačnom spisku.

Sa svim igračima koji igraju u ovim “prozorima” postupamo isto, direktno i iskreno im sve kažemo. Nikoga ne varamo. Ne zaboravljamo šta oni rade za špansku košarku. Rekli smo im da će oni koji zasluže imati šansu da se nađu na Svetskom prvenstvu. Ipak, ako Pau, koji je naš najbolji igrač u istoriji, želi da igra onda će on igrati. Teško je naći savršen balans u svemu tome.

Na kraju se osvrnuo na rat na relaciji FIBA i Evrolige.

Rešenje može biti ili veoma jednostavno ili veoma teško. Ne mogu da verujem da na isti dan kada igra reprezentacija može da se igra i “El Klasiko”. Ne radi se tu samo o konfliktu sa kalendarom, već i o tome da Evroliga odbija da reši ovo. Možete da predlažete nešto 15 puta, ali džaba kada je uvek odgovor isti. Gospodin Bertomeu je već rekao da ove godine neće biti dogovora i teško je pronaći rešenje kada neko ne želi ni da pregovara. Mi hoćemo ono što je najbolje za košarku u Španiji, ne samo za tri tima. Nije ovo moje privatno takmičenje, ali će Evroliga dobiti protivnike ukoliko nastave da napadaju interese španske košarke – poručio je Garbahosa.

Horhe Garbahosa Foto: KS Španije/Tviter

KATEGORIJE