Grci traže da se kazne sudije!

Još jedan zvaničan protest uložen je na suđenje. Posle utakmice između Francuske i Litvanije, gde je FIBA priznala grešku, žalbu na suđenje uložili su i Grci. Ali, oni su otišli dalje pa, osim što su tražili da se suspenduje sudijska trojka sa utakmice Grčka – Češka, zahtevaju od FIBA da kazni i čoveka zaduženog za suđenje.

Ukazali su na niz grešaka, ali posebno istakli faul u napadu Janisa Adetokunba, koji je bio peta greška grčkog superstara, posle čega su morali meč da nastave bez njega.

O svemu je posle svega govorio i Tanasis Skortopulos, selektor Grčke.

– Janis je došao da nam pomogne. Izgara na terenu svakog dana, i to ne samo tokom utakmica. Ali, naravno, nije dobio poštovanje koje je zaslužio. Ovde govorim o dva faula u napadu koja su mu dosuđena. Njegovoj trećoj i petoj ličnoj greški. Takve faulovi se ne sviraju ovakvim igračima.

Pošto je preuzeo odgovornost za poraz i eliminaciju njegovog tima, Skortopulos je naveo još jedan primer gde se vidi “loše suđenje”.

– Još boli primer je Nik Kalates. Igrao je 37 minuta, ima loptu u rukama sve vreme. A nad njim je dosuđen jedan jedini faul. Neka mi neko to objasni. Stalo je u driblingu, gurnuli su ga dva puta kada je prodirao pod koš, niko nije reagovao. Isto je i za Janisa. Mogli bismo da napravimo video sa više od 25 situacija u kojima se vidi kako ga zaustavljaju rukama.

Konferenciju je završio u sportskom tonu:

– Čestitam reprezentaciji Češke. Zaslužili su da idu u četvrtfinale. Igrali su dobro sve vreme turnira, i želim im sve najbolje. Želim da čestitam i mojim igračima. Žao mi je što smo razočarali brojne navijače u Grškoj i prijatelje koji su došli ovde da nas podrže. Uradili smo najbolje što smo mogli.

FOTO: FIBA

KATEGORIJE