Gudurić za “Basketball sphere”: Željko je uvek u pravu, njegova posvećenost detaljima je neverovatna

Povratak na mesto uspeha. Prvi put posle odlaska u Istanbul će Marko Gudurić evocirati uspomene u “Pioniru”. Glavna razlika je u tome što ovog puta neće biti u crveno-belom dresu.

– Lepo je vratiti se u Beograd, pričati na srpskom, biti kod kuće. Nešto najlepše i za sada glavno osećanje. Nemam predstavu kako će na meču biti, videćemo sutra. Biće drugačije sigurno – počinje Gudurić razgovor za “Basketball sphere”.

Prošle godine je bio deo sjajnog niza i velike pobede protiv turskog velikana, sada će biti u obrnutim ulogama.

– Uf, naravno da se sećam toga. Bilo je krcato, imali smo seriju pobeda, euforija je vladala. Sada sam u drugom dresu, čudno mi je bilo i u Istanbulu kada smo igrali, tek sad kako će da bude u Beogradu…

Na vezi je sa nekadašnjim saigračima i dobro zna šta bi mogao da bude ključ utakmice.

– Čujemo se, najviše sa Dangubićem i Dobrićem, mada još o utakmici nismo pričali, to ćemo na treningu večeras. Kad je sam meč u pitanju moramo da probamo da igramo našu igru, da budemo agresivni i da ne dozvolimo Zvezdi da se razigra. Svi znamo kako dvorana “eksplodira” kada se pogode tri-četiri trojke. Moramo da sprečimo lake poene i brzu igru u tranziciji.

Prisetio se Marko početka u novom klubu i odlaska u Istanbul.

– Bilo je drugačije u odnosu na sve što sam prošao do tada. Odmah posle obaveza sa reprezentacijom sam se priključio ekipi i krenuo u ubrzan rad u novom sistemu. Prilagodio sam se dobro, već šest-sedam meseci sam tu, napredujem iz dana u dan, trudim se da radim ono što trener od mene zahteva i da steknem njegovo poverenje i poverenje saigrača.

Na pitanje da uporedi pritisak igranja u Srbiji i Turskoj kaže:

– Iskreno, veća presija mi je bila u Beogradu, bio sam mlađi, uz to razumem i jezik. Svestan si svega što se dešava, Zvezda, Partizan, Evroliga, u sve si upućen. Tamo niti razumem kad pričaju, niti kad pišu, mada se ni ne trudim. Treniram, gledam da što više napredujem i to je to.

Nisu krenuli idealno, mada stvari u poslednje vreme idu na bolje.

– Imamo dosta novih igrača, još su Kalinić i Dikson bili povređeni, a oni su uz Bogdana bili glavni igrači na fajnal-foru. Trebalo nam je malo vremena da se naviknemo i da se ponašamo kao jedan. Na dobrom smo putu.

U Zvezdi je radio sa Dejanom Radonjićem, sada mu je mentor najbolji evropski trener Željko Obradović.

– Povlačenje paralele? U nekim stvarima su slični, u nekima se skroz razlikuju. Ne bih da ulazim u neke detalje. Radonjić ima svoje kvalitete, o Željku ne treba trošiti reči. Nisam mogao na boljem mestu da budem u ovom trenutku kada je moj napredak u pitanju.

Mnogi igrači su doživeli čuveni Željkov “fen”, izuzetak nije bio ni Gudurić.

– Bude to trenutak kada trener podigne glas, doživeo sam to, ali sve što Željko radi je za dobrobit ekipe i igrača, gleda da tim funkcioniše kako treba i ne dozvoljava da pojedinac iskače. Sve je to za dobrobit igrača i moram ovako javno da kažem da je svaki put bio u pravu.

Otkrio je i kako izgleda raditi sa njim.

– Dobio sam veliki broj novih informacija, detalja koje sam video i naučio. Detalji su nešto što ga krasi, ta posvećenost košarci je neverovatna, kao i vreme koje provede u dvorani u pripremanju narednog protivnika, to je jedan od razloga što je najbolji. Uz to su odlični igrači sa mnogo iskustva i sjajno je biti deo ekipe koja je osvojila Evroligu.

Fenerbahče svi vide na završnom turniru u Beogradu.

– Trudimo se da ne gledamo tako daleko, imali smo te male poteškoće na startu sezone i nismo razmišljali o dalekoj budućnosti. Svi bi želeli da igramo u Beogradu, pogotovo mi Srbi. Kad sam ja u pitanju, imam neki dodatni motiv, prođe mi kroz glavu ponekad, ali stvarno ne pominjemo to ni na treninzima. Pre toga imamo četvrtfinale, videćemo sa kim ćemo igrati i dobro znamo da u ovom sistemu nema pravila, biće teško sigurno – zaključio je Gudurić.

KATEGORIJE