“Jasikevičijus me učinio boljim igračem”

Odavno Efes nije imao tako dobar start, posebno u Evroligi. Utakmica protiv Panatinaikosa, došla je kao nekakav pokazatelj snage ovogodišnjeg Efesa. A u svemu tome ozbiljan udeo ima i Vasilije Micić. Sa 10,4 poena treći je strelac tima, sa 3,3 uspešna dodavanja, prvi asistent tima.

Kako je Efes uspeo da uklopi kockice i kako se on uklopio u taj mozaik, za Basketballsphere otkriva Vasilije Micić.
– Igramo dobro. Imamo čudnu energiju. Lepo sam se uklopio i drago mi je zbog toga. Bilo mi je mnogo važno da budem tu od početka priprema. Posebno je to bitno za nas plejmejkere. Stranci su nam veoma dobro i nisu tu zbog novca. To su momci koji vole da pobeđuju. Nije fraza, sve su to igrači koji imaju karakter – pričao je za Basketballsphere Micić.

Što je posebno važno, sva pojačanja su bili igrači koji su i ranije igrali Evroligu.
– Ovog leta sam shvatio koliko je trenerima to iskustvo važno u odabiru igrača. Sada znam da će evroligaški trener pre dovesti igrača koji je igrao Evroligu, pa čak da ima i malo manji kvalitet od igrača iz Evrokupa. Naravno, tu ne računam one “ubice” od igrača. Ovako, dovodiš igrača koji zna šta su putovanja, zgusnut raspored, koji već ima i respekt kod sudija…

Micić je objasnio i zašto je ovog leta izabrao Efes, i to posle odlične sezone u Žgirisu gde je sve osvojio, igrao fajnal-for Evrolige, gde je na turniru u Beogradu bio treći.
– Smatrao sam oduvek Efes za tim koje je u top pet organizacija u Evroligi. Na stranu što je grad prelep, tu je i priča koja nije mnogima poznata.

Reprezentativac Srbije je otkrio o čemu se radi.
– Meni je ugovor sa Žalgirisom isticao 25. juna. Imao sam opciju na još godinu dana. Stvarno mi je bilo prelepo u Litvaniji. Rad sa Jasikevičijusom mi je neverovatno mnogo pomogao. Ali, nije se znalo da li će ostati. Bila je ta priča o NBA, pa onda gotovo izvesna o Barseloni. U klubu nisu hteli ništa da seku pre jula. Prvi put, osim onda kada sam odlazio u Bajern, nisam tako rano imao ponude na stolu. Imao sam rok od deset dana da odgovorim Efesu. I rekao sam idem. Spreman sam da budem lider, da se okušam.

Zvuči kao da bi ostao u Žalgirisu da je bilo izvesno da Jasikevičijus ostaje.
– Godinu dana rada sa njim me je učinilo za 50 odsto boljim igračem nego što sam pre toga bio. On je fantastičan. Zna sve! Promenio mi je poglede i unapredio me je. Kada je Pangos otišao u Barsu mislio sam da i on ide. Ma, bio sam uveren. Verovatno bih još napredovao i ove sezone u saradnji sa njim. Ipak, kao što sam rekao odlučio sam da sam spreman da idem dalje da budem lider na terenu evroligaša.

Micić je otkrio i ko mu se prvi našao pri ruci kada je stigao u Istanbul.
– Kruno Simon! Nismo se znali od ranije, ali sjajan je tip. Pomogao mi je da nemam nikakvih problema kada sam došao, iako sam najmlađi, sa 24 godine. Kruno je vrhunski tip, odličan košarkaš, nije neki nabeđeni veteran koji prigovara. Nikako. On želi da pobeđuje.

Ali na terenu se najbolje slaže sa nekim drugim igračem.
– Sa Danstonom! Nisam takvu energiju u životu video. I kada sam ga ranije gledao, mislio sam da bismo se super slagali na terenu. Neverovatno je koliko taj igrač donosi timu. Generalno, sve dobro deluje za sada. Imamo dobar skor, iako se još uigravamo. Eto meč protiv Panatinaikosa je bio do sada i najbolji. Odbrana sjajna, napad na nivou…

Efes je dva puta ove sezone dobio Fener. U duelu sa gradskim rivalom osvojio i prvi trofej u sezoni. Da li može da ga ugrozi na šampionskom tron.
– Turska liga nije onako jaka kao kada sam pre dve godine igrao za Tofaš, klub koji mi je bio slamka spasa. Mi smo doživeli jedan kiks protiv Sakarije, koja je dobar tim. Tada smo odmarali Danstona i to se osetilo u odbrani, iako je i Plajs koji je igrao taj meč odličan igrač. Prednost svih Željkovih timova je u tome što u njegovom sistemu svi igrači izgledaju dobro. Tako je isto i kod Šarasa. Kod nas svako mora da odigra sto odsto da bismo pobedili. Eto imamo taj kiks, a liga je takva da to može u mnogome da opredeli ishod sezone.

Da li to znači da je Fener ipak favorit? Micić je priznao.
– Oni mogu da imaju drugi problem, a to je činjenica da je dozvoljeno da igraju po petorica stranaca. Mislim da su im domaći igrači slabiji od naših. Igrali smo ove sezone. Bile su to partije šaha, ali to se i očekivalo. Zna se kada igrate protiv Željka ili za Šarasa, uradiće sve da napadnu rivala tamo gde je najtanji. Igrači Fenera su veliki, Veseli ide na preuzimanja, sve stiže, ali ja zaista verujem da mi možemo protiv njih. Imamo kvalitet za to. Pokazale su to i prethodne utakmice – zaključio je Micić.

KATEGORIJE