Kalipari korak do sedmog, Kšiševski do 13. fajnal fora

Završena je i treća runda NCAA turnira, posle koje su poznata imena učesnika “Elite 8”: Teksas Tek, Gonzag, Perdju, Virdžinija, Oburn, Mičigen Stejt, Djuk i Kentaki.

Junaci pobede Kentakija nad Hjustonom koji je uspeo -13 da pretvori +3, pa u finišu da opet padne na finalnih -4, su Pi Džej Vašington (16 poena) Tajler Hiro (19 poena). Vašington, rekovalescent u timu Vajldetsa je 56 sekundi pre kraja pogodio težak šut pod faulom. Jeste promašio slobodno bacanje za izjenačenje, ali se brzo se iskupio, jer izblokirao već viđenu loptu Korija Dejvisa (14 poena) u košu. Iz te odbrane se otvorio kontranapad Kentakija koji je Tajler Hiro završio trojkom (60:58). Nedugo potom, posle još jednog promašaja tragičara Dejvisa, bio je siguran i sa linije penala, pa je moglo da počne slavlje čete Džona Kaliparija koja se pod njegovom komandom sedmi put u deset godina plasirala među osam najboljihu NCAA, a koja želi da mu obezbedi sedmi fajnal for, peti na klupi Kentakija.

Drugu rundu zaredom Djuk je pogledala sreća u poslednjim sekundama. Pošto je prethodno, Obri Doukins iz odbojke promašio pobedu za Centralnu Floridu, sada je Ahmed Hil neometan promašio zicer za produžetak Virdžinije Tek, pa će ekipa Majka Kšiševskog pokušati sutra da svom treneru obezbedi 13. fajnal for i to protiv Mičigen Stejta, koga predvodi takođe stanovnik Kuće slavnih Tom Izo.

Bez Kamerona Rediša koji je zbog povrdde kolena propustio meč, ostatak kvarteta frešmena Djuka je naravno opet izneo ogroman teret. Trej Džons je bio izuzetno raspolođen u šutu za tri poena (22 poena, 7-5 trojke, 4 skoka, 8 asistncija), Ar Džej Bereta lopta nije slušala sa distance (0-7), ali je zato bio uspešan ispod koša (18 poena, 10-7 dvojke) i u asistiranju (11), dok je Zajon Vilijamson (23 poena) imao sijaset atraktivnih, ali pre svega korisnih poteza u važnim momentima.

Na drugoj strani, Keri Blekšir (18 poena, 16 skokova) je koristio svoju visinu da skuplja odbranu Djuka, koja u prvom delu nije imala adekvatan odgovor na trojke Virdžinije Tek. Tek pošto su u nastavku umirili to oružje rivala Blu devils su preuzeli incijativu. Ipak, Hukis nisu posustajali. Velikom upornoću su se domogli poslednjeg napada i šanse za eventualni produžetak ili pobedu. Ali, kao ni Centralna Florida, nisu uspeli da zaustave najvećeg favorita za titulu.

ISTOK: (2) Mičigen St – (3) Luizijana Stejt 80:63, (1) Djuk – (4) Virdžinija Tek 75:73.

SREDNJI ZAPAD:(2) Kentaki – (3) Hjuston 62:58, (1) Severna Karolina – (5) Oburn 80:97.

ZAPAD: (2) Mičigen – (3) Teksas Tek 44:63, (1) Gonzaga – (4) Florida St 72:58.

JUG: (2) Tenesi – (3) Perdju 99:94, (1) Virdžinija – (12) Oregon 53:49.

KATEGORIJE