Kobijeve male tajne uspeha

Nije sve ono što se vidi na terenu produkt samo treniranja i ubacivanja lopte u koš. Postoji mnogo stvari koje se dešavaju van parketa i čiji značaj je veliki.

Male tajne uspeha je otkrio petostruki NBA šampion Kobe Brajant u razgovoru sa Luisom Houzom.

– Imamo dve utakmice za redom, ponedeljak pa utorak, treba da se odmorimo, ali pojedini saigrači su glavom negde drugde. Pričaju o izlasku u grad. Slušam ih i kažem “Važi, idem i ja sa vama, idemo da pijemo i da se zabavimo” – počinje priču Brajant.

Međutim, onda je za njih usledilo veliko iznenađenje.

– U pet ujutru im lupam na vrata “Ajde, idemo. Ja sam vas ispoštovao, sada vi idete da uradite nešto za mene”. Otišli smo pravo na trening. Nešto kasnije u autobus pa na meč.

Jasno je bilo kako je to izgledalo.

– Bili su mrtvi. Tada su naučili lekciju. Radite šta god želite, ali nemojte da dozvolite da to utiče na vaš posao i ono zbog čega smo ovde, moramo da imamo šampionski mentalitet. Tada su shvatili da ako mogu da pijem sa njima, pa da igram tako, da moraju i oni da donesu isti nivo energije. U suprotnom, neka ne rade stvari koje mogu loše da utiču na njih.

Otkrio je i još jedan zanimljiv detalj sa Pau Gasolom. Bilo je to 2008. godine posle poraza Lejkersa od Seltiksa, a kasnije je u finalu Olimpijskih igara Amerika, upravo na krilima Kobija, savladala Španiju u finalu.

– Pau mrzi svaki put kada pričam ovu priču, ali moram. Izgubili smo od Bostona, uništili su nas. Nešto kasnije dobijamo Španiju i prvi dan trening kampa sam okačio svoju zlatnu medalju u Gasolov ormarić. On voli svoju zemlji to mu mnogo znači i jednostavno je poludeo. Vikao je, uz dosta psovki, nazvao me je “ser**om”. Tada sam mu rekao “Pau, sluša. Izgubio si od Seltiksa, pa meč za zlato, hajde da se to ne dogodi i treći put u nizu. Hajde da dobijemo ovo”. I to mu je bilo dovoljno – zaključuje Brajant.

Njegov metod je dao rezultate, pošto su 2009. i 2010. godine Brajant i Gasol doneli “jezerašima” dve uzastopne titule.

LEKCIJA OD DŽEKSONA
Priznao je Kobi da je dosta toga naučio od Fila Džeksona.
– Mislim da je bila 2003. godina. Šek se povredio, Fil me pozvao u kancelariju i rekao mi “Moraš više da pogađaš”. To sam i uradio, čini mi se da je bilo devet uzastopnih utakmica sa 40+ poena. Onda se O’Nil vratio. Fil me opet pozvao i kazao mi “Sad moraš da smanjiš malo. Pitao sam ga zašto, kad pobeđujemo. Odgovorio mi je da je cilj titula i da možemo na Zpadu ovako, ali da nam za Istok treba Šek i njegova igra u reketu i da ćemo ga izgubiti ako to ne uradim”. Gledam ga i kažem sebi “au, ovo je pametno” – priseća se Kobi.

KATEGORIJE