Kole zna tim: Lesor će nam značiti

Obljavljivanjima spiskova kandidata za Svetsko prvenstvo u Kini zahuktava se i priča o tome ko ima jači sastav, ko veću zvedu i ko će biti veća prednost po SAD. Selektor Francuske, Vensan Kole, kao i mnoge druge njegove kolege, može da bude prezadovoljan odzivom igrača.

Trener Trikolora nije krio ni kako planira da izgleda kompozicija tima za Mundobasket.

Toma Ertel će biti prvi plejmejker. Endrju Albisi će biti prva zamena. Verovatno ćemo imati trojicu „jedinica“ na Svetskom prvenstvu, Frenk Nilikina je pozvan zbog defanzivnih sposobnosti. Želimo da imamo jakog odbrambenog igrača na svakoj poziciji. Zato je i Aksel Tupan ovde. Moraćemo da biramo – pričao je Kole.

Kec je pokriven, idemo dalje…

– Nezamenjivi su, naravno, Nando De Kolo, Evan Furnije i Nikola Batum koji će igrati i na četvorci. Isti je slučaj i sa Rudijem Goberom, Vensanom Poirijeom, Adrijanom Moermanom i, mislim, Matijasom Lesorom kada su u pitanju reketi. Ostali igrači će se boriti za mesto. Bićemo obazrivi, moramo da napravimo balans. To nam je štetilo 2017. kada nismo imali dovoljno kohezije u odnosu na prethodne godine.

Naravno, Rudi Gober je zvezda.

– On je više nego sjajan defanzivac. On je odbrana. On je sidro. Na Evrobasketu 2017. odbrana nije bila na nivou velikog turnira. Njegov dolazak je sjajna vest.

Na spisku nema biz Reala.

– Razgovarali smo. Nije želeo da igra, rekao je da je iscrpljen posle dve velike sezone sa Realom. Lepo smo pričali, ali sam bio jasan: njegovo mesto u reprezentaciji nije zagarantovano. Rekli smo jedan drugom istinu. Morao bi da se bori sa Polom Lakombom, Timotijem Luvavuom i Akselom Tupanom. Srećni smo što ove godine imamo toliko igrača.

Kole je „nagradio“ četvoricu igrača koji su prošli „prozore“ – Albisija, Lakomba, Embajea i Lesora.

– Šaljemo poruku. Za Albisija i Lakomba je bio očigledno zbog kvaliteta, liderstva, posvećenosti i svih vrednosti koje su pokazali u kvalifikacijama. Oni su bili vođe tima koji se kvalifikovao. Matijas Lesor je pokazao iste kvalitete poslednjih meseci a njegovo igračko znanje se dobro upotpunjava sa ostalim igračima iz reketa. To je važno na Svetskom prvenstvu gde su timovi različitih profila. On je niži, ali veoma eksplozivan centar. Amat Embaje je bio iznenađenje prozora. Još se nije izborio za mesto u najboljih 12, ali je veoma interesantan.

Što se Svetskog prvenstva tiče, Francuzi su u grupi sa Nemačkom, Jordanom i Dominikanskom Republikom.

– Svaka utakmica će biti velika. Ništa neće biti lako, svuda preti opasnost. Počevši od Nemačke koja je jak test. Ako se plasiramo u drugu rundu, igraćemo sa timovima koji žele medalju. Čak ne mogu da tvrdim da će Litvanija biti tu. Kanada je veoma jaka na papiru, Australija je drugi najbolji tim takmičenja iza SAD… Biće veoma teško. Pri tom, moramo da završimo na prvom mestu da se ne bismo susreli sa SAD u četvrtfinalu.

 

KATEGORIJE