Kreće “Operacija Srbija 2019”

Zvanično počinje! Iako su od 1. maja na okupu potencijalne reprezentativke Srbije, sutra od 9 časova kreću „prave” pripreme državnog tima Srbije za predstojeće Evropsko prvenstvo, kome će Srbija (Zrenjanin, Niš i Beograd) zajedno sa Letonijom (Riga) biti domaćini od 27. juna do 7. jula.

Reprezentacija Srbije sutra će u devet časova krenuti put Zlatibora, gde će obaviti prvi deo priprema. Tada će biti poznato i koje je to reprezentativke Marina Maljković pozvala za ovu akciju.

Do odlaska u Zrenjanin gde će igrati prvu rundu takmičenja, srpske reprezentativke će određene faze priprema obaviti u Beogradu i Vršcu, a planiran je put u Francusku, na pripremni turnir.

Srbija je u D grupi, gde će joj protivnici biti selekcije Belorusije, Rusije i Belgije. Prema sistemu takmičenja, prvak grupe izboriće direktan plasman u četvrtfinale, dok će drugi i treći razigravati za nastavak takmičenja protiv drugog i trećeg iz C grupe, koja svoje utakmice igra u Nišu, a u kojoj su Mađarska, Turska, Italija i Slovenija.

Važno je biti među šest najboljih selekcija, pošto će one izboriti plasman na olimpijske kvalifikacione turnire, koji će se igrati u decembra 2019, a na kome će učestvovati ukupno 16 timova iz svih FIBA zona, koje će žrebom biti podeljene u četiri grupe.

Plasman na Olimpijske igre izboriće tri najbolje selekcije iz svake grupe, s tim da će SAD kao svetski šampion i Japan, kao domćin, bez obzira na svoje rezultata ići u Tokio, što dalje znači da će iz njihovih grupa po dve selekcije ići na OI.

FOTO: FIBA

KATEGORIJE