Lendejl za “Sferu”: Neću da budem ruki, već lider

Priča o Džoku Lendejlu, novom centru Partizana, u kratkim crtama ide ovako…

Sa 12 godina mu je u Melburnu rečeno da nije za košarku. Dve godine potom nije dodirnuo basketaru, od čega je jednu godinu proveo na planini kao polaznik prestižne škole, učeći kako da postane samostalan i mentalno čvrst. Vratio se košarci, nekako dobio poziv od američkog univerziteta Sent Meris koji je tradicionalna lokacija za australijske talente, a potom dve godine bio nebitan igrač u rotaciji tima. Potom je odlučio da leto provede radeći na telu, posle čega je postao jedan od najboljih centara NKAA. Onda je naredno leto radio na finesama centarske tehnike i tako dodatno unapredio igru, sve do zvanja najboljeg igrača konferencije i člana drugog najboljeg tima koledž košarke.

Nije draftovan, ali su mu nuđeni NBA ugovori po kojima bi ispunio san o odlasku u najjaču ligu, ali bi se opet vratio ulozi nebitnog igrača u rotaciji. Odlučio je da ponovo radi više i jače, da se usavršava u nekoj novoj školi. Potpisao je za Partizan.

Ovo je priča o putu koji je 211 santimetara visoki centar prešao u dosadašnjoj karijeri. O onome što će se tek dešavati, Lendejl priča ekskluzivno za “Basketball sphere”.

– Mnogo je bilo ključnih faktora što sam odabrao Partizan za mesto gde ću započeti profesionalnu karijeru, ali mislim da se posebno ističu dva. Prvi je činjenica da će verni navijači učiniti svako veče zabavnim za igranje pred njima. Drugi je bio razgovor sa sportskim direktorom, kada sam čuo njihov plan za mene u smislu dinamike tima i fokusa na razvoj moje igre. Sve je delovalo kao da je to idealno mesto za mene – priča Lendejl dan nakon što je stavio paraf na dvogodišnji ugovor sa crno-belima.

Lendejl je koledž završio kao visoko rangirani igrač. Isto kao što su to pre njega bili Najdžel Vilijams-Gos, prethodnik u crno-belom dresu, ili Markus Pejdž, budući saigrač.

– Uvek je važno kada čuješ da su drugi odlični igrači otišli preko Atlantika u neki tim. Video sam da je Najdžel samo isticao veliku ljubav prema Partizanu što je i meni pružilo samopouzdanje. Generalno, samo to što sam video da idem u klub koji privlači sjajne igrače je nešto zbog čega sam uzbuđen, jer to znači da je kultura kluba takva da radi nešto dobro da zasluži takvu vrstu pažnje. Nisam čuo direktno ništa od njih, ali sam siguran da ćemo u jednom trenutku porazgovarati.

Iz priče sa početka teksta mogao je da se nasluti odgovor na pitanje “šta Džok Lendejl donosi Partizanu?”

– Donosim odlučan, fizički pristup igri. Znam koje su moje vrline, a uskoro će ih svi drugi videti. Biću timski igrač koji će svake večeri uraditi sve što trener traži od njega. Definitivno ću pokušati da budem i lider ekipe. Nije mi cilj da tamo dođem i izgledam kao ruki.

To bi bio odgovor na pitanje šta nudi Lendejl Partizanu. A šta on “traži” od crno-belih?

– Ne očekujem ništa više od onoga što su navijači davali ovom klubu u prošlosti. Koliko sam čuo, u pitanju su najbolji i “najluđi” fanovi na svetu i veoma sam uzbuđen da već prve večeri, kada istrčim na parket, doživim sve o čemu se priča.

Lendejl će u kofer koji će poneti u Beograd spakovati i vredna individualna priznanja iz koledž košarke.

– Te nagrade nisu nešto što bi me na bilo koji način opustilo, jer znam da su predamnom još bolje stvari. Moji prioriteti su uvek usmereni ka timu više nego ka individualnom. Ali, na kraju krajeva, kada te neko poredi sa igračima koji su sada u NBA, protiv kojih ili sa kojima si igrao, definitivno pomaže da vidim da sam dovoljno dobar da “trčim” sa najboljima i neopisivo pomaže za samopouzdanje.

Lendejl dolazi u njemu potpuno novo košarkaško okruženje.

– Iskreno, nisam gledao previše srpsku košarku. Sećam se malo utakmice sa Olimpijskih igara između Srbije i Australije, a ono što mi je ostalo u pamćenju jeste fizička igra obe reprezentacije. Mislim da je to nešto čime se obe zemlje ponose, a ja planiram da se držim te formule koliko god mogu.

Prethodni australijski centri u Partizanu (Marić, Džavaji) postavili su visoke standarde koji se sada nalaze ispred Lendejla.

– Planiram da opravdam ta očekivanja – dodao je u razgovoru za “Sferu” mladi centar, jedan od potencijalno uzbudljivijih igrača u ABA ligi naredne sezone.

KATEGORIJE