Lučić: Srpski se čuje na svakom koraku

Put Vladimira Lučića ka košarkaškim visinama, put koji mu je bio zacrtan, bio je surovo isprekidan povredama. Taman kada bi uhvatio zalet, pojavila bi se nova prepreka.

Sada, međutim, 29-godišnji Beograđanin deluje nikad spremnije, fizički nikad jače. A kada zdravlje ubacite u jednačinu sa kvalitetom i iskustvom, dobijete izvanrednog igrača. Takvog sada ima Bajern, takvog ima Dejan Radonjić koji je Lučića u prvom meču Bundeslige, na gostovanju neugodnom Ulmu, držao na parketu 32 minuta. Za uzvrat je dobio 13 poena, po četiri skoka i asistencije – i pobedu.

– Bilo je očekivano teško protiv Ulma koji je dobra ekipa već godinama unazad, u samom vrhu nemačke lige. Mora da ide teže kada je prvi meč u sezoni, posle određenih promena. Mogli smo i ranije, mirnije da privedemo utakmicu kraju, ali je trijumf najvažniji – priča Lučić za “Basketball sphere” iz Minhena okupiranog gostima Oktobar festa.

Prošle sezone Bajern je probio led i osvojio titulu prvaka Nemačke, što je apsolutni prioritet i ove godine, iako Bavarci imaju vajld-kartu za Evroligu bez obzira na plasman u domaćem prvenstvu.

– Cilj je da se odbrane trofeji u Kupu i Bundesligi, odnosno da se ima što više pobeda u Evroligi.

U Evroligi čiji novi format ne dopušta mnogo vremena za odmor.

– Prvi put smo u ovom sistemu. Mali broj igrača je imao priliku da igra u tom formatu, Jović, Dangubić, Koponen, dvojac iz Bamberga… Fizički će biti naporna sezona za sve nas. Svi želimo da budemo u najelitnijem evropskom takmičenju i daćemo sve od sebe da se predstavimo u što boljem svetlu.

Iskustvo sa takvim izazovom imaju i članovi stručnog štaba na čelu sa Dejanom Radonjićem.

– Tako je! Osim toga je bitno i da imamo dug roster, mnogo igrača koji će biti u mogućnosti da pomognu kada se igraju naizmenično utakmice u Evroligi i Bundesligi. Bitno da se sačuva svežina.

Na utakmicama Bajerna su redovni i navijači koji posebno dolaze zbog srpskih asova u dresu košarkaške sekcije slavnog fudbalskog kluba.

– Treću godinu sam ovde, a ne znam reč nemačkog jezika! Najviše zbog toga što ima mnogo ljudi iz bivše Juge. Srpski se čuje na svakom koraku. Osećaš se skoro kao da si kod kuće.

Lučić zvuči kao da mu Minhen odgovara kao sredina za život njega i njegove porodice.

– Za mene je bio znak pitanja kako ću se prebaciti iz Valensije gde sam uživao u svemu van košarke. Ali, ovo je iznenađujuće lep grad. Za naš način života i jedan slobodan dan nedeljno, ili jedan u dve sedmice, pruža mogućnosti da se to vreme provede u gradu ili u blizini.

Lučić se klubu priključio posle obaveza u reprezentaciji tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

– Malo je taj poraz od Nemaca u Novom Sadu zakomplikovao situaciju, a posle i ovaj od Grka gde je trebalo da zabeležimo pobedu. To su bile prilike da koliko-toliko kompletni odigramo jedan od „prozora“. Mislim da se nismo najbolje timski uklopili u tom prvom meču, mada nije bilo puno vremena da se trenira i spremi. Šta je tu je. Ostali rezultati su se na neki način poklopili. Mislim da ćemo otići na Svetsko prvenstvo.

Igrači iz Evrolige teško da će moći da pomognu u narednim okupljanjima.

– Jasno je svima da to nema veze sa sportom i košarkom. Igrači su tu između dve vatre, između reprezentacije i kluba. Klub koji te plaća nije srećan da usred sezone i takmičarskih utakmica odeš, ne samo zbog odlaska, nego se smanjuje broj igrača za trening i za naredni period. Šta je tu je, treba u najboljem mogućem sastavu da odigramo preostale utakmice i da probamo da obezbedimo plasman. Najmanje će to biti fer prema onima koji su stalno tu, koji će izneti cele kvalifikacie i koji se možda neće naći na konačnom spisku za šampionat. To je do same organizacije i svega lošeg što je „prozor“ doneo.

Lučić je po odlasku iz Partizana igrao u Valensiji, u najjačoj ligi Evrope. Sada je u Bundesligi i može da napravi poređenje.

– Prilično su različite lige. Nemačka je fizički dosta jača. Ima dosta ujednačenih ekipa i treba stvarno dati maksimum da se pobedi i poslednji na tabeli. Španska je više orijentisana na koš više, da publika uživa u lepim potezima. Ali, obe su prilično kvalitetne.

KATEGORIJE