Luis Skola!

Ljutio se što na Šampionatu u Kini toliko potenciraju njegove godine. Pa šta ako ima 39, kada igra bolje nego kada je imao 26. Kada igra bolje nego mnogi mnogo mlađi. Recimo Rudi Gober. On se u ovom duelu nije video.

Zato je Argentina, a ne Francuska, otišla u finale Svetskog prvenstva. Ako ga ne ubede u suprotno, Luis Skola ima priliku da se zlatom oprosti od reprezentativne karijere. Čudesne reprezentativne karijere.

I zaslužio je.

Način na koji je, zajedno sa neviđenim Fakundom Kampacom, vodio Argentinu kroz ovo prvenstvo. Od prvog do poslednjeg meča. Ako je neko pomislio – baš zbog tih 39 godina – da će ga izdati snaga, jer se u reketima „tukao” sa mnogo mlađim, pa i fizički jačim, prevario se. On je i u polufinalu odigrao maestralno.

Ubacio je 28 peona, imao 13 skokova. A Argentina je isprašila Francusku. Već posle startnih 10:2 moglo je da se nasluti kojim putem će ići ovaj meč. Pristup, energija, srce! Sve to je bilo na strani Argentinaca. A kad je tako, često i taj veći kvalitet i talenat ne dođu do izražaja.

Naravno, Francuzi su uspevali da se vrate, imali su periode dobre igre. Ali, svaki njihov nalet rešavao je upravo Skola… Pa će u nedelju igrati za zlato. Protiv Španije i Marka Gasola.

Sve to je iz prvog reda gledao još jedan argentinski, ali i svetski velikan igre pod obručima – Manu Đinobili koji je jedva čekao kraj kako bi sa zemljacima proslavio veliki rezultat.

 

Argentina – Francuska 80:66 (21:18, 18:14, 21:16, 20:18)
Argentina: Brusino 2, Kafaro, Kampaco 12 (7 sk, 6 as), Dek 13, Delija 6, Fjelerup, Galici 2, Garino, Laprovitola 7 (4 as, 4 izg), Redivo, Luis Skola 28 (13 sk, indeks 32), Vildoza 10 (4 sk).
Francuska: Albisi 3, Batum 3 (5 sk), De Kolo 11 (4 as), Furnije 16, Gober 3 (11 sk), Labejri 8, Lakomb, Lesor 2, Mbaje 4, Nilikina 16, Poirije, Tupan.

FOTO: FIBA

KATEGORIJE