Markanen okuplja finsku “bandu”

Lauri Markanen (20) jesenas je na Evrobasketu predvodio reprezentaciju Finske do plasmana u osminu finala, beležeći 19,5 poena po utakmici, ali tokom klupske sezone je bio samo jedan od nekoliko desetina NBA igrača, koji nisu mogli da se uključe u kvalifikacije za Svetski kup 2019.

Ono što je propustio u novembru i februaru, mladi as Čikago Bulsa spreman je da nadoknadi u junu, kada su na rasporedu mečevi poslednja dva kola prve faze kvalifikacija.

Biće sjajno opet izaći pred domaću publiku u dresu Finske. Na Evrobasketu sam dobio uspomene za ceo život, ali biće prilike za još toga – rekao je Markanen sajtu “basket.fi”, a prenela je FIBA.

Finska se takmiči u grupi F, u kojoj je šest od dosadašnjih osam utakmica rešeno sa pet ili manje poena razlike. Češka je prva sa skorom 3-1, Islanđani i Finci slede sa po 2-2, a poslednja je Bugarska (1-3). Za prolaz u dalji tok kvalifikacija treba zauzeti bar treće mesto.

Gostujemo Češkoj, koja je izuzetno težak protivnik, a onda čekamo Island, koji nam je zadao puno problema na Evropskom prvenstvu – podsetio je Markanen na pobedu svoje ekipe rezultatom 83:79.

Selektor Henrik Detman imaće na raspolaganju i evroligaške igrače, Peterija Koponena i Sasua Salina, koji su uz Markanena činili udarni trio na Evrobasketu.

– Pokušaćemo da na leto okupimo celu “bandu” i da punim zamahom krenemo u finiš kvalifikacija. Cilj je da zabeležimo dve pobede i nastavimo putovanje ka Kini.

KATEGORIJE