Meč lopta za Zvezdu

Crvenu zvezdu deli jedna pobeda od pete uzastopne titule šampiona Srbije. U trećem meču finalne serije, crveno-beli su pobedili Partizan 96:90 (22:18, 26;27, 20:17, 28:26) i poveli su sa 2:1.

Bila je to rovoska bitka koja je trajala gotovo dva sata i 20 minuta. Meč tokom koga su igrači disali na škrge, u kojoj su sudije proveravale svaku spornu situaciju na video monitorima, u kojoj je bilo više od 40 slobodnih bacanja, skoro 60 ličnih grešaka… Kada je bilo najvažnije Zvezdu je do pobede odveo tandem Davidovac-Beron, uz korisnu igru Fajea, igrača koji je u samom finišu čak i zaigrao na poziciji centra usled nedostaka visokih igrača.

Zvezda je tokom najvećeg dela utakmice diktirala dešavanja na terenu. Partizan je tokom prvog poluvreme na svojim leđima nosio raspucani Vanja Marinković (postigao 17 poena za prve dve četvrtine). Crno-beli su krajem prve četvrtine uspeli da naprave seriju 9:0 i da povedu sa 13:10, ali tu su i stali. I pored činjenice da je Marinković ušao u seriju, Tomićevi izabranici imali su gotovo u svakom momentu spreman odgovor. Kada je Partizan bio na putu da ponovo vrati prednost usledile su blokade Fajea na Zagorcu, pa trojka Čovića i Zvedza je u 25. minutu pobegla na 60:54.

Minijatura Dejana Davodivca na početku četvrte četvrtine u mnogome je opredelila sam finiš. Univezralac crveno-belih prvo je pobodio trojku, pa je onda uspeo i da iznudi nesportsku ličnu Đorđa Gagića. Pogodak sa linije slobodnih bacanja doneo je Zvezdi plus osam (74:66) na nešto manje od osam minuta pre kraja ovog perioda igre. Prvi put na ovom meču Tomićev tim je stigao do dvocifrene predsnoti posle dva uspešno izvedena slobodna bacanja Majkla Odža (76:66).

Dve uzastopne trojke Davidovca i delovalo je da polako može da se spušta zavesa na treći meč. Crveno-beli su imali veliku prednost 85:79 na tri minuta pre kraja meča. Ali, Partizan se i dalje nije predavao. Dva uspešno izvedena slobodna bacanja Renfroa, pa polaganje Nikole Jankovića i gostujući tim je bio na samo minus dva – 85:83. I kada se činilo da je Partizan u velikom naletu, Nikola Janković je napravio faul na Biliju Beronu u poslednjoj sekundi neorganizovanog i jalovog napada crveno-belih. Na 86 sekundi pre kraja Amerikanac je imao tri slobodna bacanja. Zvezda je stigla na 88:83. Janković je lošu sekvencu u finišu zaokružio sa dva promašena slobodna bacanja, a onda i ličnom greškom na sveprisutnom Fajeu. Renfro je probudio nadu kada je polaganjem doneo 88:85. Ali, onda je Zagorac dobio tehničku, Beron je pogodio slobodno bacanje, a onda i Rivers trojku. Zvezda je stigla do 92:85 trideset sekundi pre kraja.

Prvu meč loput Zvezda ima za dva dana. Domaćin je Partizan.

CRVENA ZVEZDA: Odžo 11 (5 sk), Lazić 8, Davidovac 17 (7-4 za tri), Faje 11 (9 sk), Beron 25 (10-9 sl.b, 5-5 za dva), Nenadić, Simanić 5, Kešelj, Čović 7 (8 as), Radnov, Rivers 8, Ristić 4.

PARTIZAN: Veličković 5, Gagić 3, Marinković 21 (4-4 za dva, 4-3 za tri), Nikolić, Pejdž 14 (2-2 za tri), Jaramaz 15 (8-8 sl.b), S. Janković 3, Tanasković, Zagorac, Pušica, N. Janković 11, Renfro 18 (5-5 za dva, 6 sk, 8 as).

KATEGORIJE