Mekolum izabrao Uniks

Posle Izraela, Grčke, Kine i Turske, Erik Mekolum (30, 188cm) je rešio da u profesinalnoj biografiji upiše i Rusiju. Prošlogodišnji član Anadolu Efesa koji je krajem juna raskinuo saradnju sa istanbulskim klubom potpisao je dvogodišnji ugovor (1+1) sa Unksom, učesnikom VTB lige i Evrokupa.

Erik koji je prvih godina van rodnih SAD bio poznatiji više kao mlađi brat Kristijana Džejmsa Mekoluma, zvezde Portland Blejzersa, nego vrstan strelac, pažnju šire evropske javnosti stekao je  u dresu Panioniosa u kome se okitio titulama najboljeg strelca grčkog šampionata (17.71 poen) i Evrokupa (20.17 poena) u sezoni 2013-2014.

U još višem ritmu je nastavio je sezonu kasnije kao član kineskog Đeđanga (39.58), prigrabivši pehar najboljeg strelca CBA, dok je u duelu sa Guangdonom postavio ligaški rekord od 82 poena.

U Europu je rešio da se vrati preko Istanbula. Kao član Galatasaraja podigao je dva individualna priznanja (član najbolje petorke i MVP Evrokupa) i jedan timski pehar (Evrokup).

Iako je imao mogućnost da sa turskom ekipom zaigra u Evroligi, ali i da bira ostale evroligaške ponude, u leto 2016. se odlučio da se vrati u Kinu, ne u Đeđang, već ekipu Beikong. Opet je osvojio pehar najboljeg strelca CBA, sa nešto skromnijim prosekom (37.47 poena), ali njegova fantastična indivudualna izdanja ipak nisu pomogla “Letećim zmajevima” da uzlete do plej-ofa, pa je sjajni bek odlučio da opet udruži snage sa trenerom Erginom Atamanom u Galatasaraju do kraja te sezone. Prošlog leta je potpisao ugovor sa Anadolu Efesom u kom je, od decembra 2017. opet sarašivao sa turskim stručnjakom. Očekivano, Mekolum je opet bio najbolji strelac svog tima, ali klub nije mogao dalje od osvajanja samo jednog trofeja – Kupa Turske.

KATEGORIJE