Micić: Od Jasikevičijusa sam naučio veoma važne lekcije

U potpunosti je Vasilije Micić pokrenuo Efes. Tim koji je prošle sezone završio takmičenje u Evroligi sa skorom 7-23 je ove godine u samom vrhu sa osam pobeda iz 10 utakmica.

U novembru su od šest izgubili samo jednu, a najveće zasluge za to pripale su srpskom plejmejkeru koji je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača prethodnog meseca (13.3 poena, 6 asistencija po meču).

– Srećan sam zbog ovoga. Znam kroz šta sam sve prošao u svojoj karijeri do sada i ovo mi mnogo znači. Najbolja motivacija koju mogu da dobijem – rekao je Micić na početku opširnog intervjua za zvanični sajt takmičenja.

Preuzeo je Micić ulogu startera i pokazao da može da bude pravi dirigent na terenu.

– Ne obraćam pažnju previše na to šta se dogodilo u prošlosti, fokus mi je na sadašnjosti. Kada sam bio mlađi bilo mi je teško da se priviknem na velike timove i minutažu, ali iskustvo koje sam stekao prošle godine i rad sa Jasikevičijusom je bilo veoma važno. Pomoglo mi je da sazrim i da dobijem više samopouzdanja na terenu, svestan sam šta je neophodno za pobede. Zbog toga mi je prošla sezona pomogla da steknem tu veru u sebe i da se osetim opušteno na terenu. Sada uživam veliko poverenje trenera Atamana, radimo dobro zanjedno i nadam se da će tako biti u nastavku sezone.

Novembar nije počeo idealno. Mcić je promašio dva slobodna bacanja u Milanu koja bi “overila” pobedu Efesa, potom nije uspeo da ukrade loptu Majku Džejmsu koji je to surovo kaznio trojkom za slavlje Armanija.

– Bio sam veoma tužan posle te utakmice, jer kao igrač živite za takve momente i želie da budete osoba koja će da pogodi odlučujući šut. Znam da je normalno imati uspone i padove tokom godine, ali čak i pored toga smatram da sam odigrao solidan meč. Verovao sam u sebe i posle toga, pogodio sam dva važna slobodna bacanja protiv Gran Kanarije i to je bio način za mene da pokažem da je u košarci sve moguće. Važno je ostati fokusiran i verovati da će se stvari na kojima radite na kraju isplatiti.

Posle tih pogođenih penala protiv Gran Kanarije je vrisnuo od sreće.

– Sećam se tog, zaista sam vrištao kao lud. Bila je to atipična situacija za mnoge u dvorani koji nisu znali šta je se dogodilo u duelu sa Armanijem. Za mene je bilo bitno, bio sam srećan i pokazao sam emocije, bile su stvarno iskrene emocije usled pritsika i svega što je bilo. Ne mogu da kažem da je sve bilo u redu i tada, ali je meni značilo da vidim da sam sposoban da se oporavim od takvih trenutaka tako brzo. Verovatno će ih biti još mnogo u karijeri i srećan sam što sam već prošao kroz njih.

Inače, Micić je jedan od najmlađih dobitnika priznanja za najkorisnijeg igrača meseca.

– Iskreno, uvek sam motivisan, ali je ovo za mene posebna nagrada. Nešto što ne dobijate svaki dan i što će mi biti u glavi. Zaslužio sam zbog radne etike i posvećenosti košarci. Pomoći će mi da se trudim još više u svakom sledećem mesecu, u svakom sledećem meču da probam da je osvojim ponovo.

Turski klub igra veoma dobro, ali srpski organizator igre nije želeo da priča o očekivanjima.

– Nije lako govoriti o budućnosti, jer ima mnogo dobrih timova i mnogo onih koji će tek da napreduju tokom sezone. Dobra stvar za nas je što smo već ostvarili osam pobeda i nastavićemo da radimo. Ako se fokusirate na ciljeve u budućnosti onda možete da izgubite one ciljeve koji su ispred vas poput prve naredne utakmice. Za mene je to mnogo važnije. Logično je da razmišljamo o dobrim rezultatima do sada, ali ponavljam, znatno je važnije da budemo spremni za sledeći izazov.

Na kraju je još jednom istakao koliko mu je rad sa Šarunasom Jasikevičijusom u Žalgirisu pomogao.

– Prošle sezone sam sa Šarasom naučio nešto što je veoma važna lekcija – potrebno je da se malo žrtvujete. Da se borite sa sopstvenim egom da biste došli do dobrih rezultata. Individualna priznanja i nagrade su dobre zaista, ali u isto vreme, kao neko ko igra na poziciji plejmejkera moram da budem svestan situacije na parketu. Moram da pronađem naše prednosti. Nije neophodno za mene da dam 20 poena u svakoj utakmici, ako je to moguće, naravno da ću to da iskoristim. Međutim, mnogo važnije je da se ostvaruju dobri rezultati i da se napadaju mane protivinka. Primer toga je utakmica protiv Baskonije u kojoj smo odigrali fantastično u napadu. Sve to zato što smo svi zajedno učestvovali u meču – zaključuje Micić.

KATEGORIJE