Micić: Skijanje je bilo moja prva ljubav

Fenomenalnu sezonu imaju Vasilije Micić i Žalgiris. Na korak su da i matematički obezbede učešće u četvrtfinalu Evrolige, a srpski plejmejker im u tome pomaže sa 7.3 poena i 4.4 asistencije po meču. Međutim, u razgovoru za zvanični sajt elitnog takmičenja je otkrio da je malo nedostajalo da se ne bavi košarkom.

– Skijanje je bilo moja prva i najveća ljubav, ali sam naravno voleo i košarku – počinje priču Micić.

Odrastao je na Kiopaoniku, pa je sa sestrom Ninom prošao razne ski staze. Ona na snoubordu, a on na skijama.

– Bio sam veoma talentovan, šest meseci godišnje sam provodio na stazama. Bio sam četvorostruki šampion Srbije i dvostruki šampion Balkana u slalomu i veleslalomu.

Onda je upoznao novi sport, košarku, da bi se 2003. godine sa porodicom preselio u srpsku prestonicu i priključio se OKK Beogradu. Bez obzira na sve to, još uvek je maštao o skijanju.

– Kasnije, 2006. godine, posle dve godine pauze sam otišao na državno prvenstvo i zauzeo drugo mesto u veleslalomu. A, stvari koje sam pokazivao u košarci u to vreme su bile takođe dobre, osetio sam da imam potencijal. Najveća prednost mi je bila brza promena ritma. To je nešto što sam naučio zahvaljujući skijanju i zbog toga sam dobio dosta pozitivnih komentara od trenera koji su mi rekli da treba da treba da se bavim košarkom – priseća se Vasilije i dodaje da je za skijanje potrebna još veća žrtva nego za košarku.

Dok je on gradio karijeru na parketu, njegova sestra Nina se držala snouborda i ostvarila velike uspehe. U mlađim kategorijama je četiri puta bila šampion sveta, a na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine je postala prva Srpkinja koja se takmičila u toj disciplini.

– Oduvek sam dobijao dodatni motiv od nje. U mojim očima ono što sam ja ostvarivao je bilo ništa u odnosu na to šta ona radi, iako to možda nije bilo tako. Kada sam bio državni šampion, Nina je imala svetsku titulu. To me je guralo da budem bolji. Kada je na evropskim igrama mladih osvojila srebro, to je bila velika stvar i prva medalja za Srbiju tada. Nateralo me je da dam još više, da treniram bolje, jače. Sa 16 godina sam u Megi debitovao u seniorskoj konkurenciji. Tada smo se ona i ja zbližili i nastavili da se “hranimo” jedno od drugog.

Pošto se na profesionalnom nivou bavi košarkom Vasilije ne sme da skija, kako ne bi rizikovao povredu, ali je već napravio plan za budućnost.

– Za mene je skijanje, posebno rekreativno, najlepši sport. Odrastao sam na planini gde je sve divno, bezbedno i gde ima toliko snega. Doneo sam odluku, da ću na dan kada završim košarkašku karijeru da uplatim neki aranžman i da odem da skijam dva meseca – zaključio je Micić.

KATEGORIJE