Najbolji odlučuje tačno u podne

Studentska Amerika s nestrpljenjem čeka sutrašnje podne po istočnom vremenu (18 časova po srednjeevropskom) kada će jedan 17-godišnjak, Džejms Vajzmena (211cm), objaviti koji će koledž pohađati. Da sve bude pompeznije, potrudio se i ESPN tokom čije će emicije “SportsCenter”  Vajzmen saopštiti odluku, a na stolu je pet ponuda: Memfisa, Kentakija, Kanzasa, Vanderbilta i Floride Stejt.

Mnogi će se pitati čemu tolika pompa oko momka koji teško da je poznat široj javnosti u Evropi, pa dobrim delom i onoj stručnoj koja ne baca preterano pogled preko Atlantika. Možda bi ga i videla na ovogodišnjem Prvenstvu sveta za igrače do 17 godina da ga povreda kuka nije precrtala, iako je leto ranije bio član ekipe koja je košarkaški pokorila oba ameička kontinenta.

Ipak, radi se o igraču koji je, po navodima američkih medija i stručnjaka, najtalentovaniji klinac u generaciji koja sledeće jeseni kreće na fakultet. Projektovan je kao prvi pik na draftu 2020. godine.

Iako je zvanično u igri pet koledža, Amerika bi navodno bila iznenađena ako ne izabere Kentaki ili Memfis.

Prvi, jer je Džonu Kalipariju, treneru koji je po dolasku u Leksington 2009. godine poslao 26 igrača u NBA iz prve runde, nausušno potreban momak koji bi posle četiri, za njega prosečna drafta, računajući i sledeći na kome će gotovo je izvesno dominirati studenti Djuka, sa Halilom Vitnijerm i Tajrisom Maksijem, koji su već potvrdili dolazak sledeće jeseni, vratio 2020. Kentaki na vrh kada je u pitanju najpoznatija košarkaška pijaca na svetu.

Drugi, samo zbog Anfernija Hardavaja. Uz sve NBA počasti koje je zaslužio tokom karijere, igračka legenda Memfisa, koja je ovog leta sela na trenersku klupu “tigrova” bila je i glavni razlog Vajzmenovog prošlogodišnjeg prelaska u srednju školu koju je trenirao Hardavej, pošto je prethodno bio član Penijevog AAU tima.

KATEGORIJE