NCAA čeka novog vladara

Koledž košarka će dobiti novog vladara, jer je stari, Vilanova, abdicirao. Na to ga je prinudio Perdju prdvošen neverovatnim Karsenom Edvardsom koji je ubacio 42 poena od čega čak devet trojki iz samo 16 pokušaja. Tim Saše Stefanovića je “poplavom” trojki, naravno koju je započeo Edvards, još u prvom poluvremenu (43:24) najavio studentima Džeja Rajta da se približava vreme oproštaja od titule.

U nastavku je Perdu stimac do maksimalnih 59:24, pa je onda malo usporio, ali ne i Edvards koi je u tom delu igre ubacio 25 poena.

U narednoj rundi, odnosno da koraka do fajnal fora je i Gonzaga Fila Petruševa koja je od izuzev u neko uvodnih minuta sve vreme kontrolisala tempo i rezultat u duelu sa Bejlorom. Nije joj bilo teško to da uradi pored odličnog izdanja Brendona Klarka koji je izjednačio rekord karijere od 36 poena, uz fantastičan šut iz igre (18-15), 8 skokova, 3 asistencije, 2 ukradene lopte i čak 5 blokada.

Iako igra bez komande s klupe suspendovanog trenera Vila Vejda, ekipa Luizijane Stejt se posle finiša sa Merilendom koji nije bio preporučljiv za one s slabijim srcem, prva plasirala u “Sweet 16” fazu, prvi put posle 2006. godine kada je stigla do fajnal fora, pa je na miru mogla da čeka duel Mičigen Stejta i Minesote kako bi videla ko će joj biti treći rival na NCAA turniru.

Veći deo utakmice nije nagoveštavao dramatičan finiš. Tigrovi su imali 46:31 16 minuta pre kraja, držali kontrolu u svojim rukama. Ali su onda odjednom počeli da posustaju. Više su gledali kako da iscuri vreme nego što su napadali koš Merilenda koji je osetio da je trenutak za napad napravivšđi preokret (57:55). Krenula je igra živaca u kojoj su prilikom šuteva za tri poena Skajlar Mejs (67:64) i Dželen Smit (67:67) bili ledeno hladni, ostavljajući LSU poslednji napad u kojem je Tremont Vejters sam krenuo u probijanje odbrane Merilenda, da bi na kraju pogodio iz izuzetno teške pozicije za veliko slavlje Tigrova.

Daleko izvesnije je bilo u duelu Mičigen Stejta i Minesote. Ekipa Toma Izoa je glavnicu posla odradila u prvom poluvremenu.

Samo dva dana pošto je postao rekorder po broju ubačenih trojki tokom koledž karijere Flečer Megi je u porazu Voforda od Kentakija postavio jedan novi rekord, onaj koga se neće rado sećati. Promašio je svih 12 šuteva za tri poena, što je najviše promašaja iza 6.32 na jednom meču u istoriji NCAA turnira.

Iako neverovatnog šurera nije išlo, Voford je do samog kraja bio u igri za trijumf. Međutim mirne ruke Rida Trevisa i Tajlera Hiroa sa linije slobodnih bacanja donele se Vajldektsima treći uzastopni plasman u “Sweet 16”.

Džamal Morant (28 poena, 5 skokova, 4 asistencije) je ogroman potencijal, ali nije svemoguć, pokazala je Florida Stelt koja je lako izašla na kraj sa Mari Stejtom i praktično ispratila neverovatnog beka u NBA, gde ga prethodno čeka draft na kojem je projektovan kao jedan od najviših pikova. Naravno, prethodno treba da popuni prijavu.

– Moj fokus trenutno nije na tome, već da proslavimo sjajnu sezonu koju smo moji saigrači i ja imali – prokomentarisao je Morant.

Ni Mičigen nije imao težak posao u ovoj rundi. Aktuelni vicešampion je rutinski odradio posao sa Floridom i ostao je jedini tim sa prošlogopdišnjeg fajnal fora koji je i dalje u igri za titulu. Naime, njegov rival iz polufinala Lojola-Čikago nije stigao ni do NCAA turnira, a kao gore pomenuta Vilanova i Kanzas je zaustavljen u drugoj rundi. Zaustavio ga je Oburn koji se posle osvajanja SEC titule čekane još od 1985, sada prvi put našao u “Sweet 16” prvi put od 2003. Na drugoj strani Kanzas je sezonu u kojoj je izgubio obe krune u Big 12 konferenciji, prvi put posle 2015. završio u drugoj rundi.

NCAA turnir

 

ISTOK – druga runda: (3) Luizijana Stejt – (6) Merilend 69:67, (2) Mičigen St – (10) Minesota 70:50. 24. MART: (1) Djuk – (9) Centralna Florida, (4) Virdžinija Tek – (12) Liberti.   

SREDNJI ZAPAD – druga runda: (2) Kentaki – (7) Voford 62:56, (4) Kanzas – (5) Oburn 75:89. 24. MART: (1) Severna Karolina – (9) Vašington, (3) Hjuston – (11) Ohajo St. 

ZAPAD – druga runda: (2) Mičigen – (10) Florida 64:49, (4) Florida St – (12) Mari St 90:62, (1) Gonzaga – (9) Bejlor 83:71. 24. MART: (3) Teksas Tek – (6) Bafalo.

JUG – druga runda: (3) Perdju – (6) Vilanova 87:61 (Stefanović 3). 24. MART: (2) Tenesi – (10) Ajova, (1) Virdžinija – (9) Oklahoma, (12) Oregon – (13) Kalifornija Irvajn.

KATEGORIJE