Neki na NCAA turnir, a dvojica u istoriju

Južna Dakota Stejt je pet puta stigla do NCAA turnira otkad se 2005. godine preselila u Diviziju 1, dvaput do druge runde. Kempbel je samo jednom od ulaska u najkvalitetniju koledž diviziju, 1977. godine, treslo “martovsko ludilo”.

Ove zime su obe škole ostale bez mesta u jednom od 68 startnih blokova u trci za pehar najglomaznijeg košarkaškog takmičenja. Čak su ispale i u prvom kolu pozivnog turnira, NIT. Ali, su bar na trenutak ukrale slavu ostalima i to posle poraza. Razlog su dvojica momaka – Majk Daum i Kris Klemons.

Prvi, Daum, krilo “magarećih zečeva” iz Brukinga (o vrsti zeca koji ima duge uši po kome je tim dobio nadimak, nekom drugom zgodom), sa 25 poena i 11 skokova protiv Teksasa (73:79) nije uspeo da oproštaj od koledž karijere prolongira za još koji meč, ali je poboljšao konačan zbir ličnih poena u studentskoj na 3.067, čime se popeo na šesto mesto večne liste NCAA.

Drugi, Klemons, omaleni bek (175 cm) “borbenih kamila” iz Buis Krika, sa 32 pona je takođe morao da stavi tačku na koledž karijeru posle duela na NIT sa Severnom Karolinom Grinsboro (84:69). Ali, nije imao mnogo razloga za tugu, jer će sa zbirno 3.225 poena, uplivati u profesionalne vode, bilo kao košarkaš, što je više verovatno, ili diplomirani biznis administrator, što je manje verovatno, kao treći strelac ikada, iza neprevaziđenog Pita Maravića (3.667) i Frimena Vilijamsa (3.249). Ujedno ostaće upisano da je Klemons, inače najbolji strelac ove sezone u NCAA, sa posekom od 30.09 poena, prvi igrač posle Čarlsa Džonsa sa LIU Bruklina u sezoni 1996-1997 (prosek 30.1 poen) koji je prosečno išao preko kote 30.

KATEGORIJE