Nevada učinila nemoguće, Teksas A&M nokautirao šampiona, velika osveta Floride Stejt, kraj bajke UMBC…

Rezultate i raspored pogledajte ovde:

2018-NCAA-Tournament-Bracket

REGION SREDNJI ZAPAD

(3) Mičigen Stejt – (11) Sirakjuz 53:55

Kada je Komitet izabrao Sirakjuz i to kao poslednji od 68 učesnika NCAA turnira, mnogi su klimali klimali glavom, ne kao znak odobravanja. Džim Behajm i njegovi učenici nisu se obazirali na te kritike, već su energiju usmerili ka terenu na kome su, u „First four“ fazi pobedili Arizonu Stejt, zatim TCU u prvom kolu, da bi do „Sweet 16“ stigli trijumfom nad Mičigen Stejtom.

Kao u prethodnim mečevima, ključan faktor je bila zonska odbrana. „Narandžast“ su prinudili „spartance“ da ispale rekord fakulteta od 37 šuteva za tri poena, ali sa pozamašnim brojem promašaja, čak 23 i da u poslednjih 5.43 minuta samo sa penala pogašaju koš, što je bilo premalo da se slomi volja Sirakjuza.

(4) Oburn – (5) Klemson 53:84

Oburn je odigrao više nego solidno prvih deset minuta, ali je u drugih ušao u tunel iz koga nije izašao do kraja utakmice. Sa rezultatski i pishološki potpuno razbijenim rivalom, Klemson se u nastavku poigravao i pripremao za „Sweet 16“ fazu.

REGION ZAPAD

(1) Ksavijer – (9) Florida Stejt 70:75

Florida Stejt je poslala kući Ksavijer i tako se osvetila univerzitetu iz Sinsinatija za prošlogodišnju sramotu u takođe drugoj rundi NCAA turnira (91:66) kada su timovi ušli u meč u obrnutim ulogama.

Sada je Ksavijer bio favorit i to daleko veći, prvi nosilac regoona „Zapad“. Izgradio je 12 poena prednosti u drugom poluvremenu, pa mu je ostalo samo da smireno privede meč kraju. Ali, tada je kod „seminola“, poput indijanskog plemena po kome su dobili nadimak, proradila ratnička krv. Krenuli su u ofanzivu koja je kulminirala trijumfalnom serijom od 7:0 u poslednja dva minuta.

(2) Severna Karolina – (7) Teksas A&M 65:86

NCAA će dobiti novog šampiona. Severna Karolina se oprostila od titule još u prvom poluvremenu duela sa Teksas A&M. Udarac Teksašana od 20:2 za 32:22 bio je prejak za ekipu Roja Vilijamsa koja više nije mogla da se stabilizuje. Do kraja se teturala po terenu da bi poretrpela najteži postsezonski poraz još od 1990. kada je u „Sweeet 16“ fazi Severna Karolina izgubila od Arkanzasa 96:73.

REGION JUG

(2) Sinsinati – (7) Nevada 73:75

Samo dva dana ranije pošto je prestigla 14 poena minusa protiv Teksasa, Nevada je u meču sa Sinsinatijem načinila još veći podvig. Nadoknadila čak 22 poena manjka, što je drugi najveći povratak u istoriji NCAA i poenima Džoša Hola, posle ofanzivnog skoka, 9.1 sekund pre kraja drugi put u istoriji fakulteta zakoračila u regionalno polufinale.

Najveći preokret napravio je Brigam Jang protiv Ajone 2012. godine kada je anulirao 25 poena minusa, dok je na Fajnal foru 2001. Merilend protiv Djuka prokockao 22 poena plusa.

(9) Kanzas Stejt – (16) Merilend Baltimor Kaunti 50:43

Zasad najlepša bajka NCAA turnira završena je pobedom Kanzas Stejta nad UMBC koji je pre dva dana ušao u istoriju kao prvi tim koji je eliminisao prvorangirani fakultet regiona, ali i kompletnog takmičenja.

Za razluku od duela sa Virdžinijom, „retriversi“ su bili daleko van zone šuta, sa tek 29.8 odsto uspešnosti iz igre. Uspeli su nekako da drže korak do završnice u kojoj Džerus Lajls ipak nije mogao da se još jednom izbori za junaka meča.

REGION ISTOK

(2) Perdju – (10) Butler 76:73

Ekipa Perdjua dobro je odreagovala na izostanak važne centarske poluge Ajsaka Hasa koji bi mogao da propusti i ostatak NCAA turnira zbog povrede lakta. Uspešno je kontrolisala ritam i rezultat do poslednjeg minuta kada su Batler zapretio preokretom. Dakota Matjas je ipak bio pribran 14.2 sekunde pre kraja. Šutem za tri poena poslao je „buldoge“ na košarkaški raspust, a svoj tim u „Sweet 16“ fazu.

(5) Zapadna Virdžinija – (13) Maršal 94:71

U senci ostalih, prijatnih i neprijatnih izneđenja, Zapadna Virdžinija je i drugi posao na NCAA turniru odradila prilično rutinski. Ipak, ekipu Boba Haginsa tek u regionalnom polufinalu očekuje pravo iskupenje, duel sa prvorangiranom Vilanovom, koja je sa ništa više muka preskočila prve dve prepreke.

KATEGORIJE