Niš za istoriju!

Petak 29. mart biće upisan zlatnim slovima, ne samo u Nišu već i u istoriji Saveza košarkaša u kolicima Srbije. Tog dana održan je prvi trening KKK Nais u maloj sali sportskog centra Čair. Šestorica igrača potpomognuti nekolicinom studenata, odigrala su sparing utakmicu u kojoj je rezultat naravno bio u drugom planu.

Sve to je posmatrao i u ovom velikom uspehu zasluženo uživao profesor sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja (FSFV) Marko Aleksandrović, bez kojeg sigurno danas ne bismo pričali na ovu temu.

– Mnogo truda je uloženo da bismo danas mogli da vidimo ove momke na terenu. Presrećan sam jer ćemo ovim potezom omogućiti velikom broju osoba sa invaliditetom, kojih je po statističkim podacima oko 10 posto u svakom gradu, da se bave sportom i to jedinim sportom za koje važe ista pravila kao i košarci koju mnogo bolje poznajemo. Iskreno se nadam da ćemo u najskorijem periodu pristupiti organizaciji međunarodnih turnira jer osim samog rezultata, druženje, zdravlje i taj socijalni momenat je od višestrukog značaja za ljude koji će, siguran sam, sebe pronaći u ovom sportu – rekao je profesor Aleksandrović

Bratislav Kostić (1982) službenik MUP-a oko dve decenije, je sa 25 godina doživeo saobraćajnu nesreću (povreda Th6), i smatra se pionirom košarke u kolicima u Nišu.

– Pre više od pet godina trenirao sam košarku u kolicima. Imali smo treninge u fiskulturnoj sali OŠ „Branko Radičević“ u Gabrovcu. Treninge je vodio Vladimir Bajin, koji se školovao u Belgiji, Norveškoj i na Islandu za rad u sportu osoba sa invaliditetom. Međutim, zbog nezainteresovanosti je izostala masovnost, pa se, na žalost, prestalo sa tim aktivnostima. Sada mi se čini da će ova inicijativa uspeti, jer jaka organizacija stoji iza svega ovoga. Igraće se dobra košarka u kolicima u Nišu. Verujem u to – ne izostaje optimizam kod Bratislava Kostića.

Iako rukovodstvo SKKS nije bio prisutno u Nišu, sve vreme su bili „na vezi“ sa predstavnicima KKK „Nais“ i FSFV. Predsednik SKKS, Vladimir Kuzmanović, imao je samo reči hvale za ovaj događaj, tim pre što nije iniciran samo iz Beograda.

– Ovim događajem Niš definitivno postaje jedan od centara košarke u kolicima u Srbiji. Toj činjenici daje na značaju i jako korisna saradnja lokalnog kluba KKK „Nais“ sa FSFV. Svest koju ima ova renomirana visokoškolska institucija u oblasti sporta je primer kako se školuje budući kadar – kroz praksu. Niš danas šalje jasnu poruku da se i drugi veći gradovi u tom delu države, uključe u razvoj košarke u kolicima, jer ona se nezaustavljivo širi – kazao je predsednik SKKS, Vladimir Kuzmanović.

Kuzmanović će zajedno sa generalnim sekretarom Mladenom Pajevićem posetiti Niš 4.i 5. aprila i uz veliki broj sportista sa invaliditetom prisustvovati seminaru “Povreda kičme i sport-moguća misija” koji će voditi gospodin Kestutis Skučas, profesor na litvanskom univerzitetu sporta.

KATEGORIJE