Obradović: Daleko je kruna u Beogradu

FENERBAHČE je opet u Beogradu. Za razliku od prošle zime, kada je došao kao jedan od glavnih pretendenata na evropski košarkaški presto, sada je vladar Starog kontinenta. Doduše nema Bogdana Bogdanovića, Ekpea Judoa i Pere Antića koji je “zamenio” dres sa Markom Gudurićem, ali tu su “starosedeoci”: Nikola Kalinić, Jan Veseli, Kostas Slukas, Điđi Datome… I, pre svega, tu je Željko Obradović, trener koji je sam dizao najvredniji pehar više negoli pola Evrope, i koji je na dobrom putu da 20. maja u Beogradu to učini jubilarni, deseti put…

– Najiskrenije, daleko smo od toga – smireno, po dolasku u Beograd, priča Obradović za “Novosti”. – Do kraja regularnog dela nas čekaju još tri meča. Tek posle njih znaćemo ko će nam biti protivnik u sledećoj fazi. Plasmanom u osam ispunili smo prvi cilj, sada želimo tu prednost domaćeg terena u plej-ofu. Ali, mnogo bitnije je u kakvom ćemo stanju, zdravlju i formi biti kada počne ta serija. Naravno da nam je titula želja, ali, kažem – polako.

Prvi od tri preostala rivala pre plej-ofa je Zvezda:

– U takvim duelima energija je najvažnija. Treba izaći sa velikom motivacijom, od koje će mnogo zavisiti. Zvezda je promenila tim, otišli su nosioci igre, pre svih srpski igrači, došao je mlad trener. Funkcionišu dobro, što je pokazalo i mnogo dobrih utakmica. Odigrali su i neke slabije, ali koji tim do sada nije imao uspone i padove.

I Fenerbahče je značajno promenio sastav, ali ako se pogleda rezultat u odnosu na isti period iz prošle sezone, to se ne primećuje:

– Izuzetno sam zadovoljan igračima. Trude se, nekad su više, a nekad manje uspešni, ali to je normalno.
Fenerbahče ne bi bio to što jeste da jedna od glavnih osovina istanbulske sile nisu, kao prethodnih sezona, igrači školovani u Srbiji. Nekada Bogdanović i Nemanja Bjelica, sada Veseli, Kalinić i Gudurić.

– Jan je standardan u svakom smislu, što je jasno kroz njegov učinak. Jedan je od lidera tima. Marku je prva sezona s nama. Drago mi je što je radan, posvećen i želi da napreduje, u svim situacijama kada forma ide gore-dole, što je normalno za mladog igrača. Ponavljam, posvećen je, vredan i mislim da će ga to dovesti da bude tamo gde treba. Nikola je imao povredu. Od juna nije praktično igrao do pre dvadesetak dana. Ima veliku volju i igračku inteligenciju, koja nam je važna.

Evroliga razmišlja da poveća broj učesnika:

– Svako proširenje donosi pitanje o kvalitetu, ali, po mom mišljenju, postoji još timova koji mogu da igraju i deluje mi da će se u tom smeru liga razvijati.

Za razliku od Evrolige, koja se razvija u pravom smeru, situacija sa FIBA “prozorima” je drugačija…

– Mislim da je nakaradno takmičenje ako ne igraju najbolji igrači. Potencira se sukob između FIBA i Evrolige, a niko ne kaže da 80 i više igrača iz NBA ne mogu da igraju za reprezenetacije. Ako 80 najboljih ne igraju i ne znam koliko još ih nema iz Evrolige, znači da procentualno ni pet odsto najkvalitetnijih nije na raspolaganju reprezentacijama. Kome to koristi, kome je to zanimljivo?

Osvrnuo se Obradović i na poziciju igrača koji su stavljani pred svršen čin – reprezentacija ili Evroliga:

– Dovedeni su pred veštačku dilemu. Nema košarkaša koji ne voli da igra za reprezentaciju kada je to normalno i kada nema obaveze u klubu. Ali, ako je na isti dan meč kluba i nacionalnog tima, šta da odluči? Od čega da živi, od vazduha? Ne daj Bože povreda… Uvek sam govorio igračima da je reprezentacija najveća čast. Kada je normalan termin, pa niko neće odustati da igra.

ČESTITKE PARTIZANU
PARTIZAN je nezaobilazna tema razgovora sa Obradovićem.

– U teškoj sezoni, sa svim što se dešavalo, osvojili su trofej i igraju dobru košarku. Čestitam im na tome. Sada ih čeka pauza, da vide kako da se pripreme za Superligu. Mnogo je važno za klub, trenere, igrače, navijače što je osvojen trofej, ali najvažnije je da postoji plan za budućnost.

UVREDE ZAVRŠENA PRIČA
TOKOM prošlogodišnjeg meča u “Pioniru” bilo je mnogo pogrdnih povika i skandiranja s tribina na račun trenera i igrača Fenerbahčea.

– Veče posle utakmice sam pričao sa ljudima iz Zvezde, i to je završena priča – jasno je stavio Obradović do znanja da gleda napred.

BOGDANOVIĆ
IGRA Bogdana Bogdanovića u NBA iznenadila je mnoge u SAD. Ne i ljubitelje košarke u Evropi, posebno ne njegovog doskorašnjeg učitelja.

– Izvanredan je, za mene ubedljivo najbolji igrač Sakramenta. Igra toliko rezonski, stabilno, dobro, što je neverovatno za prvu godinu u NBA. Sve što je radio u Fenerbahčeu tamo je doemonstrirao: želju, posvećenost, entuzijazam. Nadam se da će jednog dana biti na pravom Ol-staru, što sam mu i poželeo prilikom odlaska u SAD – kaže Obradović.

Bogdanovićeva karijeru u kojoj nigde nije žurio, već je uvek činio pravovremene korake, može da bude sjajan putukaz talentovanim igračima.

– Bogdan je pametan momak. Svi okolo su imali svoja mišljenja, roditelji, saigrači, treneri, prijatelji. Mogli su da mu predlože savet, ali on je odlučivao, što je i najbitnije za mladog igrača.

KATEGORIJE