“Od kako je Jokić rekao “da”, priča se samo o zlatu”

Žarko Paspalj je osvojio mnoge trofeje u reprezentaciji Jugoslavije. Među njima i onaj sa Svetskog prvenstva u Argentini, 1990. godine. Opšte je mišljenje da je ta generacija bila jedna od najdominantnijih ekipa svih vremena. Naravno, uz američki Drim tim.

Pehar koji je Jugoslavija osvojila u Buenos Airesu 1990, i još četiri puta (1970, 1978, 1998 i 2002) krenuo je na „turu” po svetu. I na tom putu stigao i do Beograda. Pozirajući pored Nejsmitovog trofeja, Žarko Paspalj je za „Sportski žurnal” evocirao uspomene na takmičenje u Argentini, ali je pričao i o aktuelnom trenutku.

– Sećam se trofeja iz Argentine, osvojenog u nekom drugom vremenu, u drugačijim uslovima. Ali, bez tradicije i sećanja na ono što je bilo teško da može da se gradi budućnost. Dobro je što je pehar ovde na proputovanju, jer nam je postao manir da nam pamćenje doseže do „prekjuče” – pričao je Paspalj za „Žurnal”.

Emocije nije krio:
– Velika je stvar biti svetski prvak, samo mi je mnogo žao što ovog trenutka taj pehar ne može da drži čovek koji je tada bio verovatno naš najbolji igrač, Dražen Petrović, koji nije sa nama mnogo, mnogo godina. Siguran sam da bi bio ponosan, uz sve ostale uspehe koje je postigao u životu, i na to Svetsko prvenstvo, sa sjajnom generacijom. Kao i preostalih 11 momaka koji su ravnopravno učestvovali u tome, kao i trener koji nas je odredio.

Kaže i da se u srpskoj javnosti stvorila bespotrebna i kontraproduktivna euforija, u trenutku kada je Nikola Jokić rekao da će igrati za Srbiju u Kini. Za to je „okrivio” i medije.
– Vratimo se unazad dva meseca i prisetimo spinovanja u novinama da li će Jokić igrati ili neće. Stvarno je bilo poražavajuće. To je tema za posebnu obradu i koja mnogo šteti atmosferi, pragmatičnosti i objektivnosti prema sportu. Posle dva meseca koja nisu bila po ukusu zaljubljenika u košarku i reprezentaciju, desio se taj značajan datum kada je on rekao „da”, kao da se ženi, i pristao da igra za reprezentaciju. A mislim da se to pitanje nije postavljalo nijednog trenutka, osim u štampi.

Paspalj je zastao, pa nastavio:
– A od dana kada je Jokić rekao da će igrati, ne pričamo ni o čemu drugome osim da ćemo igrati finale i da ćemo biti prvi. Da je to – to, jer sa ovakvom reprezentacijom, po mišljenju dosta nezrele publike, sve osim zlata smatralo bi se neuspehom. Ako mene neko pita, najvažnije je da se kvalifikujemo na Olimpijske igre. A to, da vam odmah kažem, neće biti nimalo lako, jer i drugi su dobri, i drugi imaju NBA igrače, tako da bi naš primarni cilj morao da bude prolaz u Tokio.

FOTO: KSS

KATEGORIJE