Oštre kazne FIBA za „fajtere“ Filipina i Australije

Disciplinska komisija FIBA donela je odluku povodom neverovatne tuče koja je izbila na meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo između Filipina i Australije. Čak 13 igrača, dvojica trenera i kompletna sudijska ekipa suspendovani su zbog incidenta koji je izbio sredinom treće četvrtine utakmice koja je igrana 2. jula!

Filipini: Desetorica igrača suspendovana su zbog nesportskog ponašanja, dok je Rodžer Pogoj kažnjen i zbog iniciranja tuče. Agilar i Rajt su kažnjeni sa po jednom utakmicom, Romeo, Vilijam, Bleč i Rozario sa po tri, Pogoj, Kruz i Jalalon sa po pet, dok je Abueva najgore prošao pa će propustiti kompletne kvalifikacije – šest mečeva! Kažnjeni su i treneri.

Izuzetno strogu kaznu, opravdano s obzirom na haos koji je nastao, moraće da plati federacija Filipina – 250 hiljada švajcarskih franaka! Plus, naredni meč u kojem bude domaćin reprezentacija će igrati pred praznim tribinama, dok će u sledeće tri godine biti na „uslovnoj slobodi“!

Australija: Kris Golding će propustiti jednu utakmicu, Ton Mejker tri, dok je najratoborniji bio Danijel Kikert koji je kažnjen sa pet mečeva.

Federacija Australije će morati da uplati 100 hiljada franaka.

Sve kazne FIBA će proslediti socijalnom programu.

Takođe, sudije ovog meča će biti momentalno sklonjene iz programa FIBA i neće deliti pravdu ni na jednoj utakmici narednih godinu dana.

KATEGORIJE