“Ova ekipa zna kako u ovakvim situacijama”

Donguan, a ne Šangaj. Argentina, a ne Poljska. Taj put sačekao je Srbiju u četvrtfinalu. A sve jer je u poslednjem kolu druge runde izgubila od Španije. Odmah posle tog meča, ekipa je iz Vuhana krenula ka Donguanu, kako bi koliko-toliko spremna dočekala sutrašnji (13 časova) meč sa zahuhtalom Argentinom…

– Odradili smo trening koji nam je bio potreban, fizički oporavak, u teretani, pa i video analizu – počeo je priču selektor Aleksandar Đorđević, pred novinarima u trećem gradu u kome će Srbija tokom Prvenstva boraviti.

Kako je rekao, i njega, kao i mnoge, čudi da se na velikom takmičenju ekipe toliko puta sele. Ali, kako je rekao: “to je što je”.

Odavno se zna kakvo mišljenje Đorđević ima o Argentini, sa koliko poštovanja uvek priča o toj selekciji. Konkretno o ovoj, koja Srbiji stoji na putu ka polufinalu, rekao je:
– To je tim koji je pobedio sve do sada. Igra lepršavu košarku, pravu argentinsku košarku, sa mnogo asistencija, nesvakidašnjih poteza vezanih za dvojicu plejmejkera, motore ekipe, Laprovitolu i Kampaca, uz amblem Argentine već dve decenije, Luisa Skolu.

Njih trojica jesu najpoznatiji i najbolji igrači ovog argentinskog tima. Ali nisu i jedini, smatra Đorđević.
– Tu su i igrači poput Deka i Brusina, koji su se digli klupski, i uz Deliju čine okosnicu tima. Vildoza unosi ekstra energiju, odličan je u tranziciji . Čeka nas slična utakmica kao što je bila prethodna.

I zato je važno dobro analizirati meč sa Špancima.
– Pogledaćemo tu utakmicu, šta nismo dobro radili.

Ali ne samo šta oni nisu dobro radili već i drugi…
– Videli smo neke situacije, neke sudijske odluke. Recimo, ta nedosuđena lična na Jokiću. Nemoguće je da se to ne sudi takvom igraču. Očigledno je bila namera da igraju čvrsto, fizički.Moramo da budemo spremni, jer će nas tako i dalje napadati.

Posle te digresije, Đorđević se vratio priči o košarci…
– Moramo da težimo našoj igri. Iskoristili smo dobro prednost ispod koša, treća četvrtina je obeležena brejkom u prvih pet minuta, posle smo se vratili, odigrali zahvaljujući dobroj energiji. Idemo u četvrtfinale, da tražimo našu igru i šansu. Znamo šta donosi polufinale. Dakle, ovo je najznačajnija utakmica na šampionatu.

Srbija je došla do minus 9, ali je propustila nekoliko prilika da se sasvim približi, možda i okrene utakmicu protiv Španije, pošto je promašila nekoliko otvorenih šuteva.
– Italijani su gubili 23 razlike protiv Portorika – podsetio je Đorđević i nastavio: – Košarka danas je takva, kada se dobije pozitivna inercija, dovoljno je da se okrenu stvari. To nam je nedostajalo. Dobro, desilo se tako. Imali smo izgrađene šuteve i u prvom poluvremenu koje smo promašili. Treba da pogledamo i analiziramo stvari koje nismo dobro uradili, spejsing, protok lopte i kažnjavanje udvajanja najboljih igrača, kada lopta mora u kratki rol, da dođe do ekstra distribucije…

Kako je taj poraz psihološki uticao na tim, upitan je Đorđević.
– Ova ekipa zna šta treba da radi u ovakvim situacijama. Moramo potpuno mirno da uđemo u sledeću utakmicu. Na meni je da ohrabrim igrače, da iz pozitive ponovo tažimo snagu. Svima je porazteško pao . Ovi momci su veliki takmičari.

Đorđević se još jednom osvrnuo na reakciju Nikole Jokića, posle koje je isključen.
– Dešava se da igrači planu i to sve može da se shvati. Nama je potreban Jokić na terenu, posebno u važnijim utakmicama. I on je toga svestan. Ne treba puno pridavati važnosti svemu tome.

Zdravstveni bilten je dobar, kaže selektor.
– Dobro. Svi su odradili šta je trebalo. Ali, igračima nije lako. To je sigurno. Čini mi se da su Argentinci ovde došli za dva i po sata . Mi smo u šest ustali, došli u dva…

KATEGORIJE