Pavićević: Za ovo se živi i radi, ispisali smo stranice istorije

Strateg Mornara Mihailo Pavićević nije krio zadovoljstvo posle velike pobede protiv Crvene zvezde u drugoj utakmici polufinala ABA lige.

– Posle ovakve predstave, meni nije mesto ovde. Nije demagogija, ovde bi trebalo da budu Nidam, Vranješ, Vujošević… Mi treneri smo tu kad se izgubi. Moramo da ispoštujemo proceduru, ali više bih voleo da je na mom mestu sada neki od igrača – kaže Pavićević.

Ponosan je na sve što su uspeli da urade u dosadašnjem delu sezone.

– Za naš mali klub ovim je ispisana stranica istorije. Za ovo se živi, za ovo se radi čitave godine. Rekao sam u najavi da bi eventualna pobeda nad Zvezdom bila kruna sezone. Mi smo večeras stavili tu krunu i zaista čestitam igračima na fantastičnoj igri, na želji i hrabrosti sa kojom smo ušli da odigramo meč. Podjednaku zahvalnost dugujem publici, koja je iz igrača izvukla poslednji atom snage.

Za ovaj meč je igrao sa prilično kratkom rotacijom, od samo osam igrača.

– Nisam mislio da ću ići sa ovako kratkom rotacijom. Kada spremaš utakmicu, imaš plan A, plan B i plan C, a desi se plan X. Vranješ je igrao 40 minuta, Nidam 37, ali mislim da se isplatilo. Platićemo možda malo skuplju cenu, jer u sredu igramo u Holandiji, ali kako da ne probate da pobedite evroligaša i najbolju ekipu na ovim prostorima. Ponavljam, za ovo se živi.

Poseban faktor kod ovog uspeha je bila motivacija igrača.

– Plej-of je specifično takmičenje. Nema vremena ni za tugu ni za radovanje. Rekao sam da poraz od 30 poena razlike i bledo izdanje u Beogradu ne znače ništa, u plej-ofu teže padne poraz sa pola koša. Nismo radili poseban skauting. Gledali smo snimak samo da ih ubedim da smo odigrali katastrofalno i da smo oberučke pomogli protivniku da nas ubedljivo savlada. Drago mi je što sam uspeo da ih uverim da imamo način na koji možemo da im pariramo – objasnio je Pavićević i potom se našalio da ima problem jer drugi put otkazuje odlazak kod zubara, pa ako se nastavi moraće da otkazuje do sredine leta.

Spremljena je bila dobra taktika, na koju je odgovor u prvom poluvremenu imao samo Omić.

– Držali smo pod pritiskom spoljnu liniju i igrače za koje smo znali da mogu da nam nanesu štetu, a to su Feldin i Ročesti. Mislim da smo odradili sjajan posao na njima, a u drugom poluvremenu smo sprečili i saradnju sa unutrašnjom linijom. Odlučili smo da branimo Omića lakim nogama, bez kontakta koji njemu odgovara i uspeli da sprečimo laka dodavanja na niski post.

Kako stvari stoje ni u trećem meču neće igrati Uroš Luković.

– Šanse su veoma male i da se oporavi pitanje je koliko će biti spreman, a to je meč za biti ili ne biti. Imamo kratku rotaciju pod košem, sa samo trojicom igrača, od kojih su Mićović i Pavić krini centri. Vujošević tu iznosi dobar deo tereta. Posao trenera je da se adaptira prema postojećoj situaciji. Povredu Lukovića nikad niko neće čuti da koristim kao alibi. Jesmo izgubili udarnu iglu, koja je bila uhodana, ali smo zato promenili dosta u igri, nešto od toga je i realizovano. Ako to prođe protiv Zvezde, koja je najjača u ligi i fizički mnogo dominantnija u odnosu na nas, onda sam ja veoma srećan poslom koji radimo.

Već je napravljen plan i za treći susret.

– Ići ćemo da igramo, daćemo sve od sebe, ali ipak ta utakmica zavisi od Zvezde, ne od nas. Budite sigurni da ćemo nešto spremiti, a da li će proći, videćemo – jasan je Pavićević.

Nemanja Vranješ je odigrao spektakularan meč. Postigao je 29 poena, uz sjajan šut za tri poena (10-6).

– Ne znam koje reči da upotebim. Ovo je kruna sezone, pobediti ekipu kao što je Crvena zvezda, evroligaški gigant, u sjajnom ambijentu i punoj sali. Verovali smo posle prve utakmice da možemo da pobedimo ako nametnemo naš stil igre, što se pokazalo tačnim. Mislim da ćemo tek sutra shvatiti šta smo uradili, sada smo još pod utiskom, sjajnim utiskom sa utakmice – kaže Vranješ.

Za razliku od njega, Nidam se mučio za trojkama (7-0).

– Ovog puta je šut služio mene, sledeću će nekog drugog, najbitnije je da smo dobili. Neka u Beogradu mene stane, nek proradi Nidam. Dopunjavali smo jedan drugog, ali smatram da je cela ekipa ostavila srce na parketu, odigrala sjajno i da drugačije ne može ni da se pripreti Zvezdi, a kamoli da se pobedi.

Naglasio je koliko je uloga stručnog štaba bila bitna.

– Glavni razlog je što trener i uprava čitave sezone veruju u nas. Mislim da je to sada isplivalo. Treneri nas dobro nas poznaju, prave akcije za nas i mislim da im vraćamo na najbolji mogući način. Uglavnom, zasluge pripadaju njima.

U srpskoj prestonici ih sigurno čeka težak meč, ali sa manje pritiska u odnosu na protivnika.

– Na njima će biti veći pritisak, jer oni jure ne samo finale, nego titulu i plasman u Evroligu. Mi ćemo u Beograd otići rasterećeni, da probamo da odigramo najbolje što možemo. Mislim da se sigurno neće ponoviti prva utakmica, koja je bila jedna od naših najgorih. Ne pretim Zvezdi, ali ako se ukaže prilika da ih napadnemo, zašto da ne – zaključio je Vranje

KATEGORIJE