Perfektni favoriti Gonzaga, Mičigen, Kanzas, Virdžinija… ali i autsajder Furman

Od 353 škole računajući i dve koje su prešle iz Divizije 2 (Severna Alabama i Kalifornija Baptist) samo 11 njih u Diviziji 1 čuva perfektan skor do sada. Već u subotu ujutro ta brojka će sigurno opasti, jer će se sastati šestorangirana Nevada (7-0) i 20-rangirana Arizona Stejt (7-0).

Zasad su najviše pobeda sakupili Mičigen i Furman, s tim da je daleko impozantniji niz vicešampiona, koji je među devet trijumfa naslagao i one nad šampionom Vilanovom, u tom trenutku rangiranom kao osmom, Severnom Karolinom (11) i Perdjuom (19), dok su prošle noći isčupali pobedu nad Norvesternom. U naredne četiri utakmice Volverinse čeka daleko lakši posao, a tek početkom januara kada sledi nastavak konferencijiskih mečeva, mogli bi da uslede ozbiljniji izazovi.

Furman se ovog ponedeljka prvi put u istoriji škole našao u Top 25, ali bez obzira što takođe ima trijumf nad Vilanovom, pitanje je koliko dugo može da izdrži pritisak koji stvara pobednički niz. Kao potencijalna tačka topljenja moglo bu da bude gostovanje Luizijani Stejt 21. decembra.

Pominjana Vilanova, koja se posle ta dva pada ponovo uzdigla, biće 15. decembra veliki ispit za Kanzas (8-0). Od dolaska Bila Selfa na trenersku klupu, Džejhoks imaju neverovatan skor u sezonskim mečevima sa ekipama rangiranim u prvih deset: 32-8. Poslednji poraz bio je 18. novembra 2014. od tada prvorangiranog Kentakija, posle koga su vezali 12 trijumfa.

Prvorangirana Gonzaga je već preskočila nekoliko ozbiljnih prepreka, od kojih je Djuk bio dosad najveća. Ali, od noćas je čeka novo iskušenje, podeljeno u tri etape, jer se u deset dana nižu utakmice sa Vašingtonom (6-2), Tenesijem (7, 6-1) i Severnom Karolinom (14, 6-2). Ukoliko Filip Petrušev i društvo naprave pobednički trokorak, posle toga bi njihov besprekoran niz mogao da se značajno produži jer idu daleko lakše utakmice, čak i u West Coast konferenciji, koja je značlajno slabija od ACC, SEC, Big 12, Big 10, Pac-12 i Big East…

Virdžinija bi u januar, kada počinju konferencijske utakmice ACC mogla da uđe bez poraza, a tada kreću pravi ispiti za tim koji osim igrača iz Severne Amerike i momcima sa druga četiri kontinenata (Frančesko Badoki Italija/Evropa, Fransisko Kafaro Argentina/Južna Amerika, Mamadi Diakite Gvineja/Afrika, Džek Salt Novi Zeland/Australija i Okeanija).

Škole Sent Džons (još) nema među rangiranim, ali po mnogima ekipa Krisa Malina mogla bi da bude jedno najvećih iznenađenja ove sezone, što je i najavila u uvodnih sedam utakmica. NBA legenda je dobro izučila trenerski posao, ima iskusan tim na čelu sa Šamori Pondsom koji je letos dodatno pojačan Mustafom Heronom iz Oburna. Malinu je ovo tek četvrta sezona, ali poseduje ne tako malo iskustvo pobeđivanja velikih, jer je već četiri puta dobijao ekipe iz ACC, među kojima je i prošlogodišnje slavlje nad Djukom. I nikad nije izgubio od njih! Bar po rasporedu, pobednički put im je sigurno otvoren do početka konferencijskog dela sezone Big East.

Djuk će biti velika prepreka 21. decembra ekipi Teksas Tek da nastavi pobednički niz.

Hjuston koji trenutno nema samo 7-0, već i drugu najdužu aktivnu seriju pobeda kod kuće (21), odmah iza Južne Dakote Stejt (24-0) čeka izuzetno težak raspored, sa Oklahomom Stejt (4-3) iz Big 12, Luzijanom Stejt (6-2) i Sent Luisom (6-1) iz Atlantic 10.

Bafalo koji od 1930. nije naređao startnih sedam pobeda, ove godine pokazuje da prošla, u kojoj je šokirao Arizonu na startu NCAA turnira, nije bila slučajna. Noćas im sleduje zagrevanje sa školom Le Mojniz iz Divizije A za tri gostovanju u nizu – Sent Bonavenčur, Sirakjuz i Market.

O ekipama koje ne znaju za pobede ove sezone, dovoljno govori učinak…

Na kraju, malo ko će se sežati ovih podataka posle 8. aprila 2019, već će pamtiti samo imena NCAA šampiona.

 

BEZ PORAZA

Mičigen 9-0 (Big Ten)

Furman 9-0 (Southern)

Virdžinija 8-0 (ACC)

Gonzaga 8-0 (West Coast)

Nevada 8-0 (Mountain West)

Teksas Tek 7-0 (Big 12)

Kanzas 7-0 (Big 12)

Arizona Stejt 7-0 (Pac-12)

Sent Džons 7-0 (Big East)

Bafalo 7-0 (Mid-American)

Hjuston 7-0 (American)

BEZ POBEDE

Maunt Sent Meris 0-7 (Northeast)

Alabama A&M 0-8 (Southwestern)

La Sal 0-9 (Atlantic 10)

Kopin SteJt 0-9 (Mid-Eastern)

Monmaut 0-9 (Metro Atlantic)

Napomena: škola, skor, konferencija.

KATEGORIJE