Perperoglu za „Sferu“: Vidim sličnost ove Zvezde i onog Olimpijakosa

Da srpska košarka i srpski navijači nisu toliko „razmaženi“ standardom velikih igrača koje svake sezone, godinama i decenijama unazad, imaju (proizvode) na svojim terenima, dolazak Stratosa Pereproglua u Crvenu zvezdu pratila bi opšta euforija. Onako kako se dočekuje trostruki šampion Evrope, dugogodišnji reprezentativac moćne Grčke, neizostavan član zvezdama nabijenim postavama Panatinaikosa i Olimpijakosa, čovek od poverenja Željka Obradovića, Dušana Ivkovića

Umesto toga, taj isti Perperoglu je „samo“ zvučno pojačanje Zvezde u kojoj će se, nimalo slučajno, ponovo susresti sa bivšim saradnikom u Olimpijakosu, trenerom Milanom Tomićem.

– Crvena zvezda je tim sa tradicijom, istorijom i velikim brojem navijača. Uvek sam uživao igrajući u Beogradu. Razgovarao sam sa Milanom kada je potpisao za Zvezdu. Sarađivali smo u Olimpijakosu i imali smo odličan poslovan odnos tokom tih godina. Mislim da je već godinama bio spreman da napravi ovaj korak ka mestu prvog trenera. Radio je sa mnogo dobrih stručnjaka, ima iskustvo i pobednički mentalitet. Bilo je vreme da napravi ovaj korak i siguran sam da će biti odličan poručio je u razgovoru za „Basketball sphere“ Perperoglu.

Pitanje šta konkretno očekuje od Tomića kao trenera, kakvu filozofiju igre i način na koji će voditi ekipu, Perperoglu „iskreno izbegava“.

– Siguran sam da je naučio od svih trenera po nešto. Naravno da prelazak sa pozicije asistenta na mesto prvog trenera nije nimalo laka, ali siguran sam da je on spreman. Moramo prvo da vidimo koja će njegova trenerska filozofija biti i kakav pristup.

Olimpijakos je bio slavan i krajnje poštovan zbog neverovatnog pobedničkog mentaliteta, borbenosti, čudesnih preokreta… U čemu je bila tajna i da li jedan igrač (Perperoglu) i jedan trener (Tomić) mogu da prenesu taj pelcer u drugi klub – Crvenu zvezdu – pitanje je na koje sjajno krilo pokušava da da odgovor.

– Sve je u hemiji među igračima, koliko dobro rade zajedno, koliko bodre jedni druge, stavljaju tim ispred sebe. Olimpijakos je bio mlada ekipa, momci žedni pobeda i želje da izgrade karijere. Ali, isto tako postojao je lider kakav je bio Spanulis, koji je uvek bio primer kako se radi. Crvena zvezda ima dosta mladih talentovanih igrača koji žele da se dokažu. Vidim sličnost u ovom projektu. Ali, sve će se pokazati na terenu. Videćemo šta ćemo uraditi.

Sa Obradovićem je osvojio dve titule prvaka Evrolige (2009, 2011), sa Tomićem kao asistentom jednu (2013), a potom je igrao za Ivkovića u Anadolu Efesu. Kada bi morao da izdvoji najvažnije lekcije iz saradnji sa tim gigantima, bile bi…

Inače, moj prvi trener je bio Srbin kada sam počinjao da se bavim košarkom! Cela karijera mi je izgrađena pod srpskim uticajem. Smatram da Srbi i Grci imaju sličan mentalitet. Učio sam od svih sa kojima sam radio i bila je čast imati ih za trenere. Naučio sam šta znači imati pravi mentalitet, da mora da se radi jako, da se bude disciplinovan, uvek spreman. Srpska škola je bila najuspešnija i najuticajnija u evropskoj košarci i blagosloven sam što sam mogao da radim sa nekim od najboljih trenera u Evropi.

Za dva dana će Perperoglu proslaviti 34. rođendan. Toliko iskusan as zna šta može da očekuje od nove sredine.

– Imamo mlad i talentovan tim. Optimista sam po pitanju ove sezone, verujem da ćemo u svakoj utakmici imati šansu da pobedimo. Moramo mnogo da zapnemo, nadam se da će nas zaobići povrede, a na kraju ćemo videti šta ćemo uraditi.

Sa druge strane, šta mogu navijači Crvene zvezde da očekuju od prekaljenog krilnog igrača?

– Probaću da pomognem saigračima, posebno mlađima, mojim iskustvom. Lično sam srećan ako ekipa ispuni ciljeve. Koja god moja uloga da bude, šta god da trener traži od mene, probaću da uradim to najbolje što mogu.

Zvezda je tokom ovog leta dovela nekoliko veoma iskusnih igrača Cirbesa (28), Perperoglua (33), Fajea (32) i Berona (27). Tomiću bi ti asovi trebalo da olakšaju posao uklapanja tima.

– Svakako je lakše adaptirati se kada nešto radiš toliko dugo. Nadam se da ćemo brzo pronaći hemiju, kroz rad.

Kao igrač Panatinaikosa, a potom sa druge strane kao as Olimpijakosa, Perperoglu je iskusio sve „detalje“ večitog grčkog derbija. Posle “odmora” u Efesu, Barseloni i Jerusalimu, vraća se uzavreloj atmosferi na utakmicama.

– Uželeo sam se! Postoji samo nekoliko dvorana u Evropi gde možeš da doživiš takvu atmosferu, a one su u Srbiji i Grčkoj. Radujem se što ću ponovo biti deo takvih utakmica. Dobro znam koliko to znači navijačima – zaključio je Perperoglu, po renomeu najveća zvezda u Zvezdi.

KATEGORIJE