Petrušev: Znao sam da osvajamo zlato

Filip Petrušev je na EP za juniore dokazao ono što su mnogi znali – iz godine u godinu napreduje i postaje ozbiljna košarkaška mašina. Tokom takmičenja u Letoniji imao je fenomenalan prosek 21 poen i 8.7 skokova i da nije bilo Marka Pecarskog, sigurno bi on bio MVP šampionata.

O tome kako je video šampionat, ali i šta ga očekuje u NCAA i budućnosti, član idealne petorke EP govorio je za Novosti.

– Ove godine sam bio siguran da ćemo osvojiti šampionat, jer je generacija ne po kvalitetu, već po hemiji i atmosferi, bolje uklopljena nego prethodna, koja je isto bila zlatna. Svi se dobro poznajemo, složni smo i to smo uspeli da prenesemo na parket. Imali smo ogromno samopouzdanje.

Koliko je sve bilo drugačije u odnosu na prošlu godinu?

– Znali smo šta nas čeka, pa smo Pecarski i ja pokušali da prenesemo to na ostale momke. Mi smo imali najveći teret, ali nam je bilo neuporedivo lakše jer smo bili spremni na sve. Sećam se prošle godine pred svaku utakmicu trema, pritisak, drhtanje, a sada opušteno skroz.

Kako je mirnoća Aleksandara Bućana uticala na tim?

– Našalio se na kraju da smo mogli i bolje. Zadovoljan je i presrećan zbog rezultata. Bio je smiren i to je preneo na nas. Nije dizao tenziju, to nam je baš pomoglo. Verovao je u pobedu više nego mi sami.

Slede izazovi na Gonzagi?

– Srednju školu sam ove godine završio na Floridi i krajem avgusta počinjem novu misiju. Bio sam tamo u poseti i izgleda stvarno neverovatno. Od uslova, trenera, ambijenta, drugi nivo skroz. Igraću u prvoj diviziji NKAA, za jedan od najboljih koledža u SAD. To je samo prilika za još veći napredak. Amerika je želja mojih roditelja, hteli su da završim i školu uz bavljenje sportom. Ja sam rekao u redu. Nisam želeo ovde da potpisujem ništa profesionalno, niti su moji hteli da se vezujem za menadžere. Odlazak tamo nije za svakoga, ali u mom slučaju i po stilu igre i personalitiju, ispostavilo se kao veoma dobro. Cilj mi je da izađem na draft za nekoliko godina i mislim da je ovo pravi put.

I brat David ide istim stopama kao Filip.
– Ide mojim stopama, gde god sam išao ja, tu je i on. Prvo je bio u Partizanu, pa posle u Španiji i sad je u Americi, u istoj srednjoj školi. Bio je član reprezentacije Srbije na SP u Argentini (U17). Stalno igramo basket, dam mu malo prednosti, ali me zvanično još nije dobio – rekao je Petrušev za Novosti.

KATEGORIJE