Ponoćni treninzi – priprema za Kentaki

Sa pripremama za narednu sezonu Mega Bemax je počela neuobičejano rano, još 16. jula. Način rada je takođe bio prilično atipičan, jer se odmah krenulo sa brušenjem forme, a da sve bude još čudnije, posednja tri dana treninzi su se odvijali od ponoći do dva sata ujutro!

Razlog za ovakav ritam rada diktiralo je nešto se desilo još tokom maja. Naime, na adresu kluba tada je stigao zvaničan poziv jednog od najboljih američkih univerziteta, Kentakija, za učešće na turneji na Bahamima.

– Ukazana nam je velika čast, jer ćemo biti u prilici da odmerimo snage sa najuspešnijim američkim koledž timom svih vremena, koji predvodi legendarni trener i član Kuće slavnih Džon Kalipari – počeo je priču Goran Ćakić, generalni menadžer Mega Bemaxa. – I ne samo to. Naš duel, koji je na pogramu 12. avgusta, predstavlja centralni događaj na njihovoj turneji na Bahamima. U prilog tome svedoči i podatak da smo u zvaničnom programu najavljeni kao “evropski Kentaki” zbog brojke od čak devet draftovanih igrača u NBA u periodu od 2014. do 2017. godine, po čemu smo odmah iza Kentakija sa 14 i Djuka sa 10 igrača. Takođe, utakmica će biti direktno prenošena na najpopularnijoj američkoj sportskoj televiziji ESPN i to u udarnom terminu, što dovoljno govori kakav tretman imamo.

Gledaoci u Srbiji će takođe moći da gledaju ovaj događaj, na TV Arena sport. A koliki izazov predstoji mladoj ekipi Mege (prosek godina 21,6) najbolje govore podaci da Kentaki ima najviše pobeda u istoriji NCAA (2256), a prednjači i po procentu uspešnosti (76,4 odsto pobeda). Čak 17 puta igrali su na NCAA fajnal-foru i osam puta osvajali titulu. Sa 125 draftovanih igrača u NBA ligu zauzimaju prvo mesto, a prvi su i po broju prvih pikova na draftu (3).

– Utakmica sa Kentakijem je za nas jako bitna u svakom smislu. Mnogo detalja podredili smo tome pa smo tako poslednja tri dana trenirali u ponoć kako bismo se što je moguće lakše prilagodili na vremensku razliku. Ovaj meč na neki način oslikava politiku kluba koju vodimo i predstavlja vrhunac programa za koji smo se opredelili. Ujedno to je i potvrda ispravnosti i svojevrsno priznanje za kvaliteta našeg rada. Iz tog razloga, naša očekivanja nisu mala. Iako se radi o univerzitetu koji ima fantastičnu selekciju, smatramo da u tom meču nemamo šta da izgubimo. Mislim da možemo da im pariramo, i oni se nalaze na startu priprema pa se nadamo da možemo da ih iznenadimo i pobedimo što bi bio ogorman uspeh za nas.

Ekspedicija Mege rano jutros otputovala je na Bahame, a prethodno je dva puta u kontrolnim utakmicama ubedljivo savaladala reprezentaciju Katara. Kao uvertira za duel sa Kentakijem na Bahamima im predstoji meč sa San Lorencom, akruelnim šampionom Južne Amerike.

– To će biti odlična provera za nas. Radi se o veoma iskusnom timu koji je poslednje tri godine prvak Argentine. Taj meč biće u potpunosti u službi pripreme za utakmicu sa Kentakijem. Otežavajuća okolnost, osim vremenske razlike, je što ćemo igrati po koledž pravilima, koja se znatno razlikuju od FIBA, pa recimo umesto 24, napad traje 35 sekundi. Ali, želimo na pravi način da iskoristimo priliku koja nam se ukazala, a motiv je ogroman – konstatovao je Ćakić.

Po povratku sa Bahama Mega će nastaviti sa prijateljskim utakmicama sa atraktivnim protivnicima, pa će 23. i 24. avgusta u Španiji odmeriti snage sa Estudijantesom i još jednim američkim univerzitetom – Mičigenom.

KATEGORIJE