Posao (ne) čeka slobodne agente

Kada pišemo o fantastičnim talentima koji dolaze u NBA sa koledža, iz Evrope i sve više iz australijske košarke, zaboravljamo da postoji određeni broj mesta u 30 timova koje će ti klinci zauzimati. Dakle, neko će biti istisnut, a među imenima prekobrojnih su i igrači koji su bili značajni faktori u ligi prethodnih godina, ili su takođe (bili) veliki talenti kojima je predviđana ozbiljnija karijera.

Sada neki od njih pronalaze poslove, ali su mnogi i dalje “na birou”. Rajan Anderson, krilni centar koji je pre tri godine sezonu završio sa prosekom od 17 poena po meču, dogovorio je “delimično garantovan” ugovor sa Hjustonom, klubom koji ga je prošlog leta trejdova u Finiks, između ostalih za Markisa Krisa.

Kris je, pri tom, bio osmi pik 2016. godine, kojeg je Sakramento nakon drafta prosledio u Finiks za prava na Bogdana Bogdanovića (ispostaviće se pun pogodak Divca). Mladi krilni igrač je lutao po NBA od tog trenutka, a sada je potpisao jednogodišnji ugovor sa Golden stejtom, što bi mogla da bude njegova nova šansa da se dokaže.

Na istom draftu, kao 34. pik, biran je Tajler Julis, za kojeg je Džon Kalipari tvrdio da je najbolji organizator igre kojeg je trenirao. Julis je završio bez posla nakon tri sezone u NBA, ali ga je Sakramento nedavno angažovao.

Ipak, mnogo je asova – većih i manjih – koji još čekaju na šansu u narednoj sezoni. Prvi među njima je, naravno, Karmelo Entoni za kojeg stručnjaci, igrači i fanovi tvrde da ima mesta u NBA, iako se poslednji angažmani nisu slavno završavali. Melo čeka spreman.

Džamal Kroford, Iman Šampert, Kenet Farid, Hose Kalderon, Devin Heris, Luk Mba a Mute, Džastin Anderson, Džonaton Simons, Kvinsi Pondekster, Žoakim Noa, Kori Bruer… O svakome od njih smo donedavno pisali kao o važnim šrafovima NBA timova (neki od njih su bili i više od toga). Sada svi čekaju zaposlenje.

KATEGORIJE