Posle Grka i Litvanci bi olimpijske kvalifikacije

Svetsko prvenstvo se nije bilo ni završilo, a predsednik KS Grčke, Jorgos Vasilakopulos je najavio da će se ova zemlja kandidovati za organizaciju jednog od kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre. U međuvremenu pojavio se još jedan kandidat -Litvanija.

Kako prenose mediji u ovoj baltičkoj zemlji, predsednik KS Litvanije, Arvidas Sabonis, potvrdio je da FIBA traži 2,3 miliona evra kotizacije, mada su predviđeni troškovi oko trri miliona. Zainteresovane federacije kandidature predlađu do novembra, a ko će biti domaćini četiri kvalifikaciona turnira, biće poznato u novembru.

Istovremeno, Andreas Zaglis. generalni sekretar FIBA, naglasio je će se turniri održavati na različitim kontinentima, jer je cilj FIBA i Međunarodnog olimpijskog komiteta da se košarka popularizuje u što više delova sveta.  Podesećamo, pred Olimpijske igre u Riju 2016, igrana su tri turnira – jedan u Aziji (na Filipinima) i dva u Evropi (u Beogradu i Torinu).

Sa Svetskog prvenstva u Kini, na Olimpijske igre se plasiralo sedam ekipa. Po dve iz Evrope (Španija i Francuska) i Amerika (SAD i Argentina), kao i po jedna iz Azije (Iran), Okeanije (Australija) i Afrike (Nigerija), što uz domaćina Japan čini dve trećine učesnika predstojećih Olimpijskih igara, od 24. jula do 9. avgusta 2020.

Ostalih najboljih 16 iz Kine, zajedno sa osam (po dve iz svake FIBA zone) koje će dobiti vajld karte, igraće na četiri kvalifikaciona turnira,čiji će pobednici obezbediti olimpijske vize. Turniri se igraju od 23. do 28. juna 2021.

Ekipe koje su izborile olimpijske kvalifikacije na Svetskom prvenstvu su:

Evropa: Srbija, Poljska, Češka, Litvanija, Italija, Grčka, Rusija, Nemačka, Turska
Amerike: Brazil, Venecuela, Portoriko, Dominikanska Republika,Kanada,
Azija i Okeanija: Novi Zeland
Afrika: Tunis

FOTO: FIBA

 

KATEGORIJE